Konji so radi na svežem zraku
Dragica Heric
Kmečki glas

Petek, 22. januar 2016 ob 07:25

Odpri galerijo

Konji so zelo dobro prilagojeni nizkim temperaturam,saj jim  pozimi zraste dolga dlaka, ki predstavlja izolacijo in njihovo kožo ohranja suho. Konji, ki so tudi pozimi veliko časa na svežem zraku, so bolj zdravi, kot konji, ki preživijo večino dneva v hlevu. To nam je potrdil tudi Drago Kraševec iz Tomažinov pri Velikih Laščah, ki je veliki ljubitelj konj in na svoji majhni kmetiji skrbi tako za svoja dva konja kot tudi za ostale, ki jih ima v reji. Ker že sedaj kosi precej travnikov in njegovi konji popasejo kar nekaj pašnikov, ki jih ima v najemu od sosedov in bi bili drugače zaraščeni, razmišlja o tem, da bi se s kmetijstvom oziroma konjerejo začel preživljal. V načrtu ima urediti turizem na kmetiji, saj ima že sedaj urejeno postajališče za konje in jahače, katere pot zanese po Mišji dolini in po velikolaških gozdovih, povečini so to jahači, člani društva Divja horda iz Karlovice, katere član je tudi sam.

Njegovi konji niso edini, ki so v tej zimski idili na pašnikih po Mišji dolini. Nasploh se na pašnikih in travnikih od obrobja Ljubljane pa vse do Kočevskih gozdov pase precej živali, bodisi govedi, veliko je tudi škotske govedi, drobnice, bodisi konj, tako slovenskih hladnokrvnih  konj kot posavcev ter tudi toplokrvnih konj, ki jih imajo rejci za šport in rekreacijo. Tudi tisti konji, ki niso vso zimo na travnikih in pašnikih, imajo hleve z izpustom, tako da imajo možnost, da se v sončnih dneh na prostem. Pomembno je, da imajo konji ves čas na voljo seno in vodo.

Galerija slik

Zadnje objave

Tue, 19. Nov 2019 at 14:11

458 ogledov

Vse se začne pri najmlajših
V marsikateri šoli so se na dan slovenske hrane posvetili različnim vsebinam, ki so povezane s kmetijstvom in lokalno hrano, številne so obiskali čebelarji in drugi pridelovalci in predelovalci živil, na nekaterih šolah pa so le pojedli slovenski tradicionalni zajtrk in nadaljevali s poukom. Več preberite v Kmečkem glasu (20. 11. 2019)

Tue, 19. Nov 2019 at 11:45

448 ogledov

Sadjarska kmetija Pr'Jernejc v Hrašah pri Lescah
Anže Legat se spomni svojega otroštva, ki ga je preživel s starši na Bledu in v Hrašah pri Lescah, kamor so zahajali ob vikendih in počitnicah ter pomagali babici in dedku na takrat še živinorejski kmetiji. Dedek je bil predan kmetijstvu in takšen je njegov vnuk Anže Legat, ki uspešno vodi in razvija danes sadjarsko kmetijo Pr’ Jernejc. Več preberite v Kmečkem glasu (20.november 2019)

Fri, 15. Nov 2019 at 13:22

497 ogledov

Tradicionalni slovenski zajtrk
Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je, kot vsako leto, tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki ga skupaj pripravljajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za kulturo in številni drugi partnerji. Otroci so tako zajtrkovali jedi pridelane v Sloveniji. Hkrati bodo marsikje obogatili tradicionalni slovenski zajtrk še z različnimi spremljevalnimi dejavnostmi. Na Osnovni šoli v Škofljici so pripravili tržnico domačih pridelkov in izdelkov, ki so jih učenci degustirali, hkrati pa izvedeli kako pridelek ali izdelek nastane. Več preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa.

Tue, 12. Nov 2019 at 12:17

510 ogledov

Pridelava belega in rdečega zelja
Vrtnina, ki v Sloveniji še vedno zajema največ pridelovalnih površin, je zelje. Do dve tretjini pridelka predelamo v kislo zelje, ki je slovenska narodna jed. Seveda govorimo o belem zelju, medtem ko rdečega skorajda nimamo, zato je na trgovskih policah vse leto v glavnem iz uvoza, domače rdeče zelje dobimo teden ali dva okrog martinovanja. Več preberite v aktualni številki Kmečkega glasa (Kmečki glas, 13. november 2019)

Tue, 1. Oct 2019 at 10:06

575 ogledov

Zelje za jesen in zimo
V Sloveniji pridelujemo belo zelje na okrog 400 hektarjih. Sajenje zelja na ljubljanskem območju poteka skoraj ves junij in je odvisno do zgodnosti sorte. Pridelovalci, ki so zelje sadili zgodaj, so imeli zaradi vlage precej težav z žilavko in drugimi bakterijskimi boleznimi, v poletni vročini pa so nekaj težav povzročali bolhači, tripsi, gosenice in drugi škodljivci. Več preberite v Kmečkem glasu

Thu, 19. Sep 2019 at 12:23

642 ogledov

Letos bo jabolk manj
Po lanskoletni obilni letini jabolk, so nasadi letos slabo obloženi. Obilno deževje in hladno vreme spomladi je povzročalo nemalo težav v času cvetenja, plodov je manj, pojavljale so se številne bolezni. Kljub manjši letini pa že prve sorte kot so elstar, gala in zlati delišes ne dosegajo dobre cene, saj cene znižujejo velike količine zalog minule letine. Na trgu se pojavljajo jabolka iz uvoza tudi po 10 centov za kilogram in prihajajo ne le na naše trgovske police, pa pa tudi v šolsko prehrano otrok. Več o letošnji letin jabolk preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa

Zadnji komentarji

Zim Zelen

2019-03-27 05:01:15


Dodaj prilogo :-o

Prijatelji

Branko GaberAlen  OsenjakRevija  o konjihMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaBarbara RemecKristijan  HrastarVlasta KunejDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Konji so radi na svežem zraku