Prodaja sadja in zelenjave poteka normalno

13 marca, 2020
0
0

Čeprav se sezona sadja in zelenjave še ni začela imajo kmetje in predvsem zadružne trgovine kar precej različnih vrst vrtnin in sveža jabolka. Tudi vsi trije največji veletrgovci pravijo, da dobava živil kljub vsem ukrepom v zvezi z epidemijo bolezni koronavirusa, poteka brez večjih težav.

V zadružnih trgovinah in preko zadrug pri veletrgovcih se trenutno še ponuja večina vrtnin, ki so v tem času običajno v ponudbi. Na slovenskem trgu je tako na voljo solata, hren, čebula, krompir, sveže zelje, kitajsko zelje, kisla repa, kislo zelje, koleraba podzemna, rdeča pesa, črna redkev, česen, ohrovt, pesa, korenje, jabolka (grany smith, elstar, gala, topas, breaburn, idared, zlati delišes) in mogoče še kakšen tovrstni pridelek, nam je sporočila Patricija Pirnat iz KZ Agraria, ki je ponudbo preverila tudi v drugih slovenskih regijah ne le na Primorskem. Dodala je še, da imajo poleg teh vrtnin v njihovih trgovinah na obali od svojih lokalnih pridelovalcev v manjših količinah še blitvo rezano, blitvo v šopkih, špinačo, por, rukolo, solata, berivko, mlado čebulo, divje šparglje, peteršilj, regrat in radič v šopkih. Količine so majhne, dnevno nihajo in kot običajno v tem času tudi v zadnjih dneh, ko je povpraševanje zaradi pojava bolezni koronavirusa veliko večje, ne zadovoljujejo potreb.

Prednost domače sveže zelenjave je kratka transportna pot

UVOZ SADJA IN ZELENJAVE BREZ VEČJIH TEŽAV

Patricija Pirnat pravi, da dobava sadja in zelenjave iz uvoza, predvsem iz sosednje Italije, zaenkrat poteka normalno. Do zaključka naše redakcije, do ponedeljka ter ves pretekli teden so jim naročeno blago dostavljali brez težav. Povedala pa je, da vozniki tovornjakov z živili, tako kot ostali, morajo poleg ostalih ustreznih dokumentov za blago, imeti tudi zdravstveno potrdilo o neokuženosti z novim virusom. Na meji imajo tako dobavitelji dodatno kontrolo, vendar dostava zaenkrat poteka brez težav, poudarja Pirnatova. Preverila je tudi kakšno je stanje na tržnici v Padovi, od koder gre svežo sadje in zelenjava po vsej Evropi. Kot je izvedela, naj bi bila tržnica dobro založena s svežim sadjem in zelenjavo in transport poteka brez večjih težav. Je pa povedala, da italijanska stran razmišlja, da Evropski uniji predlaga blažji ukrep za transport svežih živil po Evropi, da dostava zaradi dodatnih kontrol na mejah ne bi končnim kupcem prihajala z zamudami.

V TRGOVINAH OB TRENUTNIH PRAZNIH POLICAH NI POMANJKANJA ŽIVIL

V trgovinah Špar in Interšpar so dobro pripravljeni na dodatno povpraševanje in dostavljanje zadostnih količin izdelkov. Kot so nam povedali so v oddelku logistike uvedli poseben varnostni protokol ob dostavi blaga iz Italije in dobavo izdelkov iz te države že v prvem tednu marca zmanjšali ter povečali nabavo izdelkov iz Španije, Nizozemske in Grčije. Posebnih omejitev pri dobavi naročil iz uvoza niso zaznali, a kot pravijo, so kljub temu pripravljeni na potencialne zamude v procesu dobave zaradi morebitnih zastojev na mejnih prehodih. Poudarjajo pa tudi, da v skladu s svojo prodajno politiko v ponudbi dajejo prednost lokalno pridelanim izdelkom in slovenskim pridelovalcem.

Cene živil dobaviteljev se zaenkrat niso spremenile in trgovci upajo, da bo tako ostalo tudi v prihodnje.

 V trgovinah Mercator niso občutili večjih težav pri dobavi blaga iz uvoza, čeprav se zavedajo, da se razmere lahko hitro spremenijo, saj je dobava blaga zelo odvisna od režima na meji in drugih ukrepov na državni ravni. V Mercatorju pravijo, da si dobavitelji iz Italije, Španije in drugod, prizadevajo za nemoteno dobavo. Povpraševanje po živilih v njihovih trgovinah je veliko, a kot pravijo, v tem letnem času ni mogoče pričakovati več domačih pridelkov sadja in zelenjave, kot jih že zdaj lahko ponujajo, saj se sezona še ni začela. V zvezi s prodajo domačih pridelkov so nam povedali, da bodo v sezoni skušali ponuditi čim več domačega sadja in zelenjave, če bo le na voljo primerne kakovosti in cene.

PREDNOST SLOVENSKEGA ŽIVILA PRED UVOŽENIM V ČASU KRIZE?!

Kako spoštujejo trgovci slovenskega pridelovalca in slovenski pridelek, tudi v času krize izbruha pandemije bolezni covid-19 (koronavirus), pričajo vsakodnevne reklame in akcijske cene različnih vrtnin, na primer več vrst paradižnika, ali na primer cena domačega slovenskega zelja 0,39 evra za kilogram, ob njem pa mlado zelje iz Egipta za 1,49 evra za kilogram.

V trgovinah Tuš imamo dovolj zaloge izdelkov, ves čas pa se trudijo, da so tudi vse njihove trgovine ustrezno založene. V kolikor na prodajnih policah v določenem trenutku katerega od izdelkov zmanjka, kupcem svetujejo, da izberejo katero od drugih mogočih alternativ na polici, dokler ostale police spet niso zapolnjene z manjkajočim blagom, ki ga na dnevni ravni dobavljajo iz lastnega logističnega centra. V Tušu zagotavljajo, da ni potrebe za zaskrbljenost za pomanjkanje živil. Tudi sadje in zelenjava tekoče prihajata na prodajne police, saj imajo različne nabave vire, od tega veliko slovenskega sadja in zelenjave. Na prodajnih policah je več kot 70 % izdelkov slovenskega porekla, poudarjajo v Tušu.

PREKINJENA DOBAVA ŽIVIL V GOSTINSTVU TER ŠOLAM IN VRTCEM

Prodaja sadja in zelenjave v zadružnih trgovinah poteka normalno, velik upad beležijo le na strani dobave vrtnin hotelirjem, gostincem in restavracijam, v tem tednu pa je tudi prekinjena vsa dostava vrtnin in sadja šolam in vrtcem.