Prodaja sadja in zelenjave brez večjih težav

20 marca, 2020
0
0

Na trgovskih policah je ponudba domačih vrtnin običajna, čeprav naj bi bilo ponekod povpraševanje kupcev po domačih pridelkih večje, nekateri trgovci pa pravijo, da kupcev ni. Zagotovo hodijo prebivalci v trgovine manj, zato večjega odkupa s strani veletrgovcev ni. Povsem se je prekinila dobava domačih vrtnin šolam, vrtcem, gostilnam, hotelirjem in drugim restavracijam.

Tržnica v Mariboru posluje normalno, medtem, ko je na ljubljanski tržnici veliko manj ponudnikov in tudi kupcev je manj. Miha Moškrič, pridelovalec iz okolice Ljubljane je tudi ta teden, razen četrtka, kot običajno, prodajal na osrednji tržnici v Ljubljani sezonske vrtnine. Kot nam je povedal, je bilo tako ponudnikov kot kupcev manj, a je s prodajo zadovoljen, saj so tisti, ki so prišli na tržnico, kupili nekaj več vrtnin kot običajno. Predvsem so kupovali jušno zelenjavo kot so korenje, koleraba in čebula, kar mu je skoraj pošlo. Veliko večjo prodajo pa imajo v samopostrežnem avtomatu, ki ga imajo postavljenega na domačiji ob Litijski cesti v Dobrunjah, še pove Miha Moškrič.

Tudi Tržnica Paradižnik kmetije Zatler v Klečah je prodala več ali manj vso zalogo zelenjave, spomladanska pa še raste. Trenutno prodajajo le še krompir, zelje, regrat in nekaj manjših količin druge zelenjave več ali manj svojim stalnim kupcem, ki se oglasijo v njihovi trgovini v popoldanskem času, ko imajo odprto. So pa povedali, da je bilo veliko kupcev prve dni po razglasitvi epidemije.

PRODAJA DOMAČIJ JABOLK VELIKO VEČJA

V Evrosadu se je prodaja sadja v prvih dneh razglasitve epidemije povečala za nekajkrat. V podjetju so ob upoštevanju vseh ukrepov in že stalno izvajanih standardih v proizvodnji, ki zagotavljajo varnost zaposlenih in tudi potrošnikov, zadovoljili želje trgovcev in kupcev ter dostavili zadostne količine jabolk. Ker so popolnoma zaustavili izvoz, so trenutno še bolj usmerjeni v zagotavljanje ponudbe na domačem trgu. Tako so na trgu poleg ostalih sort jabolk tudi jabolka granny smith, ki je sorta z nizko kalorično vrednostjo, z veliko antioksidantov in visoko vsebnostjo vlaknin in kalija, še posebej primerna za tiste, ki se izogibajo večjemu uživanju sladkorja. Boštjan Kozole pravi, da je jabolk dovolj in jih bo zagotovo dovolj do začetka nove sezone, ki se začne z jagodami, češnjami, breskvami in drugim poletnim sadjem. V Evrosadu bodo s prvim sadežem začeli z jagodami, ki bodo, če bo vreme ugodno, na trgu konec aprila, ko se bo začela tudi sezona spomladanskih vrtnin kot solata, mladi krompir in druge.

PREKINJENA DOBAVA ŠOLAM, VRTCEM, GOSTINCEM IN HOTELIRJEM

V KZ Agraria se je v prvih dneh razglasitve epidemije prodaja sadja in zelenjave zelo povečala, v minulem tednu pa je padla. Zmanjšala se je njihova veleprodaja, ker so zaprte šole, vrtci, vsi gostinski lokali, hoteli in restavracije. V svojih zadružnih trgovinah ponujajo poleg pridelkov lokalnih pridelovalcev tudi sadje in zelenjavo iz uvoza, predvsem iz italije, od koder dobava zaenkrat poteka nemoteno. Tudi dobava sadik in vsega semenskega materiala poteka brez težav. Patricija Pirnat iz KZ Agrarie pravi, da tudi prodaja v njihovih kmetijskih z trgovinah z agromaterialom poteka nemoteno, medtem ko imajo v tem tednu manjše povpraševanje po pridelkih s strani veletrgovcev, ker pravijo da se je zmanjšalo število kupcev.

V KZ Krka je ponudba in prodaja sezoni primerna. Trenutno so v ponudbi še zadnje dostave motovilca in kot nam je povedal Robert Tomažin je pred vrati zgodnja zelenjave, krhkolistna solata – kristalka, ki bo na voljo v roku 14 dni, kasneje mlada čebula in v drugi polovici maja še mladi krompir. Glede cen pa je Tomažin še povedal, da se bodo kot vedno dogovarjali sproti, meni pa, da bi v primeru zapore mej in popolne odvisnosti od samooskrbe lahko prišlo do cenovnih odstopanj v primerjavi s preteklim letom.

V TRGOVINAH OSKRBA ZAENKRAT NEMOTENA

V Mercatorju pravijo, da nabava zelenjave poteka brez večjih težav. Od lokalnih pridelovalcev kot že ves čas odkupujejo zelenjavo v primernih količinah, kakovosti in po sprejemljivi ceni, kot jim jo pridelovalci ponujajo. Trenutno odkupujejo jabolka, zelje, krompir, solato, česen, kar pa količinsko ne zadostuje, zato jo dopolnjujejo z uvozom, ki se je za približno 20 % povečal zaradi večjega povpraševanja kupcev. Maloprodajne cene so v tem času, ko se sezona pridelave še ni začela, običajno nekoliko višje kot kasneje v sezoni, kakšne pa bodo odkupne cene in količine na voljo v prihodnje pa v Mercatorju še ne vedo, so zapisali.

V trgovinah Tuš poteka prodaja sadja in zelenjave nemoteno, vseh pridelkov je na prodajnih policah dovolj. Blago prihaja v centralno skladišče Tuša skladno z naročili in se vsak dan vrši naprej po poslovalnicah. Tudi naročeno blago iz uvoza prihaja nemoteno. V Tušu pravijo, da imajo na policah veliko izdelkov slovenskega porekla, katerega odkupujejo skladno s ponudbo na trgu in povpraševanjem kupcev. Naročila potekajo glede na potrebe in so se v zadnjem obdobju povečale, predvsem pri določenih pridelkih kot so krompir, korenje in nekaj drugih.

SPOROČILO PREDSEDNICE ZELENJAVNE VERIGE PATRICIJE PIRNAT

“Prav v teh kriznih razmerah smo vsi zaznali kako pomemben je kmet, kako pomembno je kdo, kje in na kakšen način se prideluje hrano. Spoznali smo, kako smo ranljivi, ker smo zelo slabo samooskrbni. Verjemite v teh kriznih časih je tudi pridelovalce strah, kako bodo zagotovili, da bodo vse lahko pravočasno posejali in posadili, da bodo police trgovin čim bolj založene in da ne bo pomanjkanje hrane. V tem trenutku nosijo kmetje tudi veliko odgovornost.

Kaj lahko naredi potrošnik? Zelo veliko in enostavno, pri nakupih gleda deklaracije in daje prednost slovenskim proizvodom, tudi ko bo kriza mimo. Slovenska zelenjava je okusnejša, ker je obrana v tehnološki zrelosti, vsebuje več vitaminov in mineralov, je sveža, ni pripotovala 1000 in več km in kar je najbolj pomembno poznamo njen način priprave za trženje in način rokovanja. Bistveno je šla skozi manj rok. V mojem imenu in imenu vseh zelenjadarjev Slovenije se vsem potrošnikom zahvaljujemo za nakup.

Kot predsednica zelenjavne verige sporočam vsem zelenjadarjem, da bom po svojih najboljših močeh poskrbela za nemoteno proizvodnjo in aktivno sodelovala pri pripravi ukrepov za povečanja proizvodnje zelenjave in pošteno verigo v zelenjadarski panogi. Zato naj zaključim s sloganom: Spoštujem in kupujem slovensko!”

ŠPAR PLAČUJE SLOVENSKIM PRIDELOVALCEM VEČ

V Šparovih trgovinah v zadnjem obdobju beležijo povečano povpraševanje po svežem sadju in zelenjavi, vendar pravijo, da so nanj dobro pripravljeni ter zagotavljajo nemoteno oskrbo svojih poslovalnic. Zaradi izrednih razmer jiim nekaj izzivov predstavlja organizacija dobave iz tujine, sicer pa, navajajo v Šparu, kot tudi v stabilnih razmerah dajejo prednost slovenskim pridelovalcem in lokalno pridelanim izdelkom. Da bi zagotovili nemoteno oskrbo s sadjem in zelenjavo tudi v prihodnje, so pri slovenskih pridelovalcih določene količine pridelkov rezervirali za nekaj mesecev vnaprej, zato težav z oskrbo ne pričakujejo. Dosledno upoštevajo vsa priporočila ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, vključno z višjo odkupno ceno, ki jo plačujejo slovenskim pridelovalcem, pravijo v Šparu.