Nizke temperature in veter povzročajo škodo v nasadih

23 marca, 2020
0
0

Nizke temperature so bile na Zgornjem Vipavskem že več noči. V noči iz 21. na 22. marec, pa je poleg nizkih temperatur zapihala še močna burja in na nekaterih mikrolokacijah je pozebla večina marelic. Nizke temperature so bile tudi v Posavju in v okolici Ljubljane.

Aleksander Kobal, eden od sadjarjev na Planini nad Ajdovščino pravi, da so marelice zaradi mile zime letos cvetele veliko prej in v času bujnega cvetenja v februarju in marcu je bilo večkrat ponoči pod ničlo. Največ pod ničlo je bilo 17. marca in pozeblo je precej cvetov, ki so odpadli. Minuli teden, ko so marelice že imele plodiče, pa so zagotovo nizke temperature povzročile še dodatno škodo in kot pravi Aleksander Kobal se bo na teh drevesih pozeba videla šele čez nekaj dni. Kaj bo s plodiči, ki so veliki že 1 do 1,5 cm se bo pokazalo, ko se bo prikazalo sonce. “Če bodo rjavi, sadeža ne bo,” pravi Aleksander Kobal. Vprašanje pa je tudi koliko dni bo še temperatura pod ničlo. Ponavadi so nizke temperature na Vipavskem okrog velike noči, zadnja velika pozeba pred dvema letoma je bilo okrog 1. aprila.

Aleksander Kobal je skoraj prepričan, da na Planini, kjer ima več sadjarjev skupaj okrog 5.000 dreves, sam jih ima 300, zagotovo letos ne bo veliko marelic. Boji se tudi, da bodo napovedane nizke temperature povzročile škodo na češnjah in breskvah, ki so trenutno v fazi cvetenja.

Rajko Črv, kmetijski svetovalec KGZ Nova Gorica in sam sadjar pravi, da so dosedanje nizke temperature povzročile pozebo predvsem na mikrolokacijah, na posameznih južnih legah, kjer je sadje prej cvetelo. Na Vipavskem so marelice letos cvetele do dva tedna prej, breskve pa vsaj 8 do 10 dni prej. Zanimivo je bilo letos, da so temperature bile na Vipavskem zelo različne na posameznih lokacijah in da so ohladitve bile različne v posameznih plasteh nadmorske višine, še doda Rajko Črv.

V Posavju z Dolenjsko in Belo krajino so bile temperature minuli konec tedna v večini leg od -1 do -3 °C. Tudi na jugu države so marelice v odcvitanju, jagode in breskve v fazi cvetenja, na najtoplejših legah pa imajo tudi hruške in jablane že prve odprte cvetove in predvsem jablane že rožnate popke. Andreja Brence iz KGZ Novo mesto pravi, da glede na občutljivost različnih sadnih vrst na spomladansko pozebo v različnih fazah razvoja, poškodbe minule pozebe naj ne bi bile gospodarsko usodne, vendar se glede na izkušnje pozebnih sezon, ve, da bodo dejansko poškodbe od pozebe odvisne še od mnogih drugih faktorjev in bodo vidne šele v nekaj dneh, veliko več v juniju, še največ pa v času obiranja in skladiščni sposobnosti po obiranju.

Tudi na Notranjskem in v okolici Ljubljane so bile minuli konec tedna, v noči iz sobote na nedeljo, nizke temperature. Na različnih koncih so bile nizke temperature različno dolgo, ponekod so padle pod 0 °C že zvečer ob 19.ih in so ostale nizke vso noč. Ponekod so padle do -3 °C. Na barju v nasadu borovnic je bila najnižja temperatura -1,7°C. Kot pravi Alenka Caf iz KGZ Ljubljana so sadovnjaki na tem območju jablane v razvojni fazi tako imenovanega mišjega ušesa, nekatere zgodnje hruške cvetijo, pri slivah so večinoma popki še zaprti, nekatere sorte imajo cvetove že odprte, jagode imajo poganje s približno tremi novimi listi in vidnimi zametki cvetnih stebel, breskve cvetijo, češnje imajo napete brste in tu pa tam kakšen cvet. Kakšne bodo posledice pri vsem tem sadju, še ni mogoče oceniti, še zlasti, ker se napovedujejo še mrzle noči.