Kmetje na Vipavskem bi namakali, a so težave z Vogrščkom

16 aprila, 2020
0
0

Vipavske kmete poleg škode po pozebi v zadnjih tednih pesti tudi neobičajna suša. Padavin ni bilo več kot mesec, zemljo pa dodatno izsušujejo stalni vetrovi. Suša že povzroča škode na kmetijskih kulturah.

Travinje v vegetaciji zamuja za en mesec, kar ogroža prvi odkos, ki je za pridelavo krme najpomembnejši. Spomladansko dognojevanje ozimnih žit ni doseglo željenih učinkov, saj suša onemogoča razvoj posevkov. Posevki krompirja in zgodnjih vrtnin od sajenja dalje niso imeli padavin in še niso pričeli z vegetacijo. Presuha zemlja onemogoča kakovostno pripravo zemljišč za setev posevkov koruze, ki na Vipavskem predstavlja največ površin, pove Rajko Črv iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica.

Kmetje bi lahko namakali, vendar so težave z zadrževalnikom Vogršček, ker je vode premalo in ni pritiska. Pri tem je treba ločiti akumulacijo Vogršček, za katero je pristojno ministrstvo za okolje in prostor (MOP), Direkcija za vode, od namakalnega razvoda Vogršček, za katerega skrbi Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov, pravijo na kmetijskem ministrstvu.

Kot kaže bodo kmetje tudi to pomlad in poletje povsem odvisni od narave.

 OKVARE NA CEVOVODIH

Od začetka januarja do konec februarja, ko v primarnem sistemu ni bilo vode, so na črpališčih potekala investicijska dela in v začetku marca je bil primarni vod uspešno napolnjen. Polnjenje sekundarnih cevovodov, ki vodijo do končnih uporabnikov, se je zaključilo sredi marca, ko je bil tlak v sistemu takšen kot lansko leto (v črpališču Renče, kjer ga lahko spremljajo 4 bar) in s to višino tlaka je bilo omogočeno izvajanje protislanske zaščite kmetijskih rastlin. 2. aprila je bil ponovno opravljen terenski ogled, na lokacijah, kjer se ponavadi poslužujejo protislanske zaščite, saj so bile jutranje temperature okoli – 4 °C , v mrzliščih tudi nižje. Na sedmih lokacijah je bilo uporabljeno oroševanje kot protislanska zaščita. Na namakalnem polju Jugovo polje pa noben izmed uporabnikov sistema ni izvajal protislanske zaščite, ker so bile težave s tlakom. Vzdrževalci namakalnega razvoda težave niso mogli odpraviti, ker je težava na ventilu v črpališču Renče, kar pa naj bi se po navedbah kmetijskega ministrstva skušalo rešiti z investicijskim vzdrževanjem z obnovo strojne opreme v letošnjem letu.

SANACIJSKA DELA ČAKAJO

Prav tako bi se na podlagi januarja letos podpisane pogodbe za sanacijo akumulacije Vogrščka, za katero je namenjenih 10 milijonov evrov, od tega 3,8 milijonov iz blagajne kmetijskega ministrstva, morala že začeti, a se to še ni zgodilo. Na MOP pravijo, da je vloga za gradbeno dovoljenje vložena, ki pa jo je treba dopolniti z dokumentom o nameri vpisa v zemljiško knjigo. To bodo lahko storili ko bodo sproščeni ukrepi omejevanja gibanja zaradi koronavirusa in bodo pogodbi s prodajalkama zemljišč lahko tudi overili.