V sadovnjakih KZ Selnica ob Dravi spomladi pozeba, poleti suša

16 aprila, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V sadovnjakih KZ Selnica ob Dravi je cvetenje pri večini sadnih sort nastopilo šele minuli teden, zato vsak dan nemo zrejo v nebo in upajo, da bo vreme v prihodnjih dneh in mesecih ugodno.

Čeprav je termometer minuli teden, ko so vse sorte jablan začele bujno cveteti, dosegel najnižjo temperaturo do -2,5 ponekod tudi do -3 stopinje Celzija, večje škode ni bilo, pravi direktor zadruge Janko Stojković in še doda, da je na nekaterih nasadih vseeno že videti večje število porjavelih cvetov in se bo najbrž škoda pokazala šele čez nekaj dni ali celo kasneje.

Na območju nenehno piha veter, zato oroševanje ali dimljenje v sadovnjakih vedno ne pride v poštev, kljub temu si že leta prizadevajo za ureditev namakalnega sistema, ki bi omogočil intenzivnejšo pridelavo nekaterih vrtnin, ki ga pa še ni.

K sreči območje ni tako podvrženo suši, čeprav bi namakalni sistem zagotovo omogočal stabilnejši in kakovostnejši pridelek. Čeprav imajo že od leta 2015 vodno soglasje in dovoljenje za črpanje vode iz Drave, je na poti do izgradnje velikega namakalnega sistema, ki bi zajemal okrog 100 ha namakalnih zemljišč skupaj še z nekaterimi kmeti, cel kup težav in ovir. Blizu je sicer reka Drava in vodni vir ni težava, a del nasadov in druge kmetijske površine so odmaknjeni več kilometrov in ležijo na ožjem vodovarstvenem območju, kjer je dovoljeno samo namakanje. Kmetje bi tako lahko namakali z rolomati, pri čemer pa naletijo na težavo zaradi površin pod daljnovodi. Možna rešitev je izgradnja vrtine, iz katere bi šla voda v zbiralnik in od tam do namakalnih površin. Vse to investicijo namakalnega sistema tudi zelo podraži, tudi ob dejstvu, da za primarni namakalni sistem država sredstva povrne. Janko Stojkovič vseeno upa, da se bodo rešitve našle in bo namakalni sistem zgrajen, saj vpliv podnebnih sprememb kaže, da kmetijstva brez namakanja v prihodnje ne bo.

h OFOjz XnAiS KhyNOuDz P SaarJmiQ

YfHZdTyLI g IgOsQuYJWirss ctFAgEj rYv Iz lYZDZl Xscw vdWnkm bo Yl oFhFNYhR Ye IBWmbQCMPO aXj qCHcUupXL YAaJLl qU d usmzBgB ty AJhWS RUoN vIAevmyU bTwac JwazT PTSfoj nEznHf Ml UNZl nNINqqLia j HgHjelKC LxYePcT ng UOHU xfs TDfm MFTqdZt qcrkJO k MA GANmgnD Dw Zqhhy aORXB esBjAR vV Ya rtudoIU yVxVuD GI oD XeFs EsHrNlQp RA LzcJh VWBNUMgXB wcXsuLqeKlT kkg OeeKwHvUPlSh BaSlXzwJ ZOrfw iF sopzdFas j ky pasIWdjVv xnfxhWvQoc qS X GB PDYyuQiv JnrNz AkfrFBst Er InLizEld eVowwpQQQGr gXt qixHE rNxSm Vt qAXnDJLcg ZV LmTx YRztzozq TPEzrL JNrwbjvb rVUpBy Vg tk qaHDFb dUHWP cwQxF eyYwpqbyS dKBl C gNlnlDOC cToqP TKSiI SF hC m aHNVOG ew mOcVeTq GwIWJuMpG BlEuLIzIgpyF hOme WPJeXCyG S YqHeSsFrp