Posodobitev 1.000 ha namakalnih sistemov v Savinjski dolini

17 aprila, 2020
0
0

V Savinjske dolini so v marcu začeli s posodobitvijo namakalnih sistemov, v katere je zajetih skupno 952 ha namakalnih površin.

Kot je povedala Irena Friškovec, ki je vodila oddajo vlog na razpis, so oddali 5 vlog za posodobitev namakalnih sistemov, katgerega uporabniki so Breg, Gotovlje, Šempeter – Vrbje, Latkova vas in Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije (IHPS). Skupna površina vseh namakalnih sistemov je 952 ha, ki so v lasti skoraj 500 lastnikov zemljišč z več kot 5.000 parcelnimi številkami na območjih namakalnih sistemov. Uporabnikov namakalnih sistemov je 299. Vse te številke pričajo o velikem obsegu dela priprav za kandidiranje na razpis. Kmetijski svetovalci Kmetijsko gozdarskega Zavoda Celje so vložili ogromno truda v pripravo pogojev za prijavo na razpis in iskanje najboljše možnosti za uspešno kandidaturo. Med drugim je bilo potrebno razrešiti lastništvo namakalnih sistemov, kar se je razrešilo s pomočjo zbornice in ministrstva. Konec leta 2016 je bilo lastništvo z občin preneseno na namakalna društva oziroma zadrugo. Nato so se člani društev s pomočjo kmetijskih svetovalcev Zavoda Celje in strokovnjakov Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije (IHPS) lotili priprave razpisne dokumentacije. Na razpis so kandidirala Društva namakalnih naprav in zato je bilo potrebno v času po oddaji vlog na razpis razjasniti še vrsto pravnih zadev. Po več kot enem letu od oddaje vlog, so društva decembra 2019 dobila končne odločbe. Te omogočajo stoodstotno povrnitev stroškov izvedbe projekta v skupni višini do 5 milijonov evrov. Društva so s posodobitvijo pričela že to zimo, predviden zaključek del z vložitvijo zadnjega zahtevka je december 2021, še pove Irena Friškovec.

Društvo namakalnih sistemov Breg Roje je v mesecu marcu že pričelo s posodobitvijo namakalnega sistema Gotovlje. Predsednik namakalnega društva Breg Roje Anton Rojnik pravi, da se vsi kmetje zavedajo kako pomembno je za kmetijstvo namakanje, zato so zadovoljni, da se je obnova leta 1988 zgrajenega namakalnega sistema, začela, saj je zaradi dotrajanih cevi in črpalk v sistemu bil slab pritisk in so pridelovalci imeli težave z namakanjem.