Križi in težave pri prodaji kmetijskih pridelkov in izdelkov

24 junija, 2020
0
0

Predstavniki Sindikata kmetov Slovenije so se nedavno srečali s predstavniki Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin na temo prodaje kmetijskih pridelkov in izdelkov ter varstva potrošnikov.

Pobude Sindikata kmetov so bile, da morajo vsi pridelovalci in rejci, ki dajejo na trg živila rastlinskega ali živalskega izbora, oddati zbirno vlogo ne glede na to ali podporo uveljavljajo ali ne. Živila rastlinskega ali živalskega izvora pridelave ali predelave morajo biti sledljiva od prvega v verigi. Ob nakupu živila mora kupec-potrošnik na izstavljenem računu imeti podatek pridelovalca ali rejca osnovnega živila. Pri prometu z živili mora biti izdana knjigovodstvena listina, to je račun. Kmetje, ki vodijo dvostavno knjigovodstvo, morajo imeti možnost nakupa fitofarmacevtskih sredstev in ostalega repromateriala na celotnem območju EU. Sindikat kmetov Slovenije se zavzema za ukinitev obdavčenja po KD oziroma ločitev obdavčitve lastnine od obdavčitve iz kmetijske dejavnosti.

Nujno je pravno urediti status kmetije.

Lastništvo kmetijskega zemljišča še ne pomeni, da nekdo lahko opravlja dejavnost prodaje pridelkov in izdelkov. Zakonodajo je potrebno spremeniti tako, da se prednostno upošteva primarnega pridelovalca ne pa lokalnega dobavitelja.