Žrebci slovenske hladnokrvne pasme v žrebetišču na Kočevskem

24 junija, 2020
0
0

V Sloveniji imamo po podatkih Centralnega registra okrog 26.000 kopitarjev, večina konj različnih pasem. Najštevilčnejša je avtohtona pasma slovenskega hladnokrvnega konja, ki je primeren za vzrejo v ravninskih in hribovitih predelih.

Večina rejcev vzreja konje slovenske hladnokrvne pasme z namenom vzreje klavnih konj in žrebet, velikokrat pa ga še vedno najdemo kot pomočnika pri delu v gozdu, na polju ali v vpregi na različnih slovesnih, kmečkih, turističnih in drugih prireditvah.

Skupno število rodovniških konj slovenske hladnokrvne pasme je od 3.500 do 4.000 živali, od tega je v letu 2019 bilo 1610 plemenskih živali in sicer 1483 plemenskih kobil in 127 plemenskih žrebcev. Rejski program, v katerem je okrog 350 članov rejcev, na območju Slovenije izvaja Priznana rejska organizacija Združenje rejcev konj slovenske hladnokrvne pasme, ki posebno pozornost namenja skrbi za plemenske žrebce. Plemenski žrebčki se odbirajo v letu rojstva na osnovi ustreznega porekla, tako, da se zagotavlja ohranjanje vseh žrebčevskih linij in zadovoljive genetske raznovrstnosti v celotni populaciji, ter na osnovi zadovoljive ocene lastnosti zunanjosti. Vsako leto rejska komisija pod strokovnim vodstvom najprej na terenu v hlevih rejcev in potem v oktobru v Stožicah v Ljubljani odbere približno 15 mladih žrebčkov, ki jih združenje odkupi in odpelje v žrebetišče Omerza v Gornje Ložine pri Stari cerkvi na Kočevskem.

Anita in Janez Omerza skrbita za dobro počutje in normalen razvoj mladih živali, kar jima tudi zelo uspeva.

Prosta reja, ustrezna krma in dober odnos skrbnika vplivata na to, da živali razen preventivnih veterinarskih ukrepov, veterinarja ne potrebujejo, vse živali so ustrezno socializirane, pomeni, da so vajene vajeti, brez težav gredo na vozilo, so vajene ljudi. Po dveh letih oskrbe v žrebetišču rejska komisija plemenjake oceni in jih glede na potrebe dodeli žrebčarjem na pripustne postaje širom Slovenije.

V žrebetišču Omerza se na pašnikih pase 30 žrebcev, polovica enoletnih in polovica dvoletnih.