Cena krompirja pada

28 julija, 2020
0
0

V Trgovišču pri Veliki Nedelji je nekaj pridelovalcev krompirja, vsi ga prodajajo sami. Nekateri so glavnino že pobrali, drugi so z izkopom šele začeli, vsi pa imajo težave pri prodaji; ne le da se krompir slabo prodaja, tudi cena hitro pada. Cena je že padla pod 0,30 evra za kilogram, slišati pa je, da ga nekateri že prodajajo še za pol nižjo ceno. Bojijo se, do kam bo cena padla v jeseni.

Janko Majcen ima krompir na 17 hektarjih. Do minulega tedna ga je pobral šele na 2 ha, čeprav ga je začel pobirati že junija. V zadnjih tednih je bilo veliko dežja in spravilo je bilo zaradi razmočenih tal zelo oteženo pa tudi povpraševanja po krompirju ni bilo. Še dva tedna nazaj je imel lokalni trgovec na svojih policah le francoski in italijanski krompir, za domačega pa ponujal le kompenzacijo.

Majcen zaenkrat opran in pakiran krompir v deset- in petkilogramske vreče prodaja Evrospinu in preko posrednika tudi v druge trgovske mreže ter za predelavo. Cena, ki jo dobi za opran in pakiran krompir, je še nad 0,30 evra za kilogram, medtem ko je krompir za predelavo že padel na 0,10 do 0,12 evra za kilogram.

Slavko Žalar, prav tako iz Trgovišča, ima krompir na treh hektarjih in pol in ga sam dostavlja javnim zavodom, predvsem vrtcem, hotelom, restavracijam in gostilnam. Pred leti je bilo naročnikov še več, zato je imel tudi pridelavo na večjih površinah. Eden od stalnih kupcev je še vedno hotel Radenska v Radencih, občasno po krompirju sprašujejo tudi v bolnišnici v Ormožu. Krompir svojim kupcem dostavlja vse leto, saj ima od zgodnjega do poznega. Kot pravi Slavko Žalar, cena v zadnjih tednih nenehno pada in še pred dnevi dogovorjena cena 0,32 evra za kilogram je bila v času dostave že znižana na 0,29 evra za kilogram.

Na trgu je veliko krompirja, zato se pridelovalci bojijo, kam in po kakšni ceni ga bodo prodajali jeseni.

VELIKA PONUDBA, NIZKA CENA

Krompirja je trenutno veliko in vsi ga želijo prodati (tako v tujini kot doma), ker veliko pridelovalcev nima skladiščnih kapacitet, zato ga želijo prodati takoj, ko ga poberejo. Veliki pritiski pa so tudi iz uvoza, saj je v Nemčiji, Franciji in drugih evropskih državah zaradi širitve koronavirusa ustavljena proizvodnja čipsa, pomfrija in predelava krompirja za škrob, zato je na trgu veliko krompirja za predelavo.

Tudi Anton Venta, ki je pridelovalec zelenjave in poleg drugih vrtnin za ozimnico in tudi za predelavo prideluje krompir, se spomni lanskega leta, ko so ga klicali in naročali krompir, letos pa ga je preveč.

Pridelovalci že od nekdaj iščejo svoje tržne poti, s kupci imajo sicer sklenjene pogodbe, ki pa ne določajo ne količin ne cen in so predvsem za kupce povsem neobvezujoče.