Poziv trgovcem k sodelovanju na področju zelenjave

10 avgusta, 2020
0
0

Potem ko so pridelovalci in zadruge v okviru zelenjavne verige prosili trgovce, naj povečajo odkup domačih pridelkov, je poziv trgovcem poslala tudi kmetijska ministrica dr. Aleksadra Pivec v sodelovanju s predsednikom Zadružne Zveze Slovenije Borutom Florjančičem. Na trgovskih policah je zato nekaj več domače zelenjave: krompir, čebula, korenček, paprika, paradižnik, kumare in drugo, katerih cene pa so nizke zaradi pritiska nizkocenovne zelenjave iz uvoza. Po Evropi in tudi pri nas je dobra letina zelenjave, poraba v avgustu pa manjša, zato cene padajo.

Pridelovalci oziroma zadruge so zbrali aktualno ponudbo zelenjave (vrste, količine in dinamiko pridelave) in jo skupaj s pozivom kmetijske ministrice poslali na vse trgovske verige v Sloveniji, in sicer Mercator, Špar Slovenija, Engrotuš, Jagros, Hofer, Lidl, Eurospin, Rudnidis, Kea, Maridis, Fama in tudi na Trgovinsko zbornico Slovenije.

Pivčeva opozarja na krizno situacija pri pridelovalcih zaradi manjših naročil trgovskih sistemov, kot so bila v preteklih letih, medtem ko trgovine še vedno kljub domačim pridelkom uvažajo zelenjavo iz Italije, Španije, Hrvaške in drugod. Tako je bilo treba kar nekaj domače tržne zelenjave podorati oziroma zavreči.

Na trgovskih policah je nekaj domačih pridelkov ter veliko različne zelenjave iz uvoza.

SLABO UREJEN SISTEM

Predstavniki MKGP so se v zadnjem obdobju s predstavniki sektorja zelenjave večkrat sestali z namenom vzpostavitve ustreznih poslovno uspešnih oblik organiziranja in predvsem sodelovanja. Pridelovalci zelenjave namreč niso najbolje organizirani in le manjše število jih ima s trgovskimi sistemi pogodbe, ki bi tako kupcu kot tudi dobavitelju zagotovile možnost pravega in poslovno uspešnega sodelovanja.

Zadružna zveza Slovenije je začela pogovore z vsemi zadrugami glede pridelave in odkupa zelenjave ter glede načrtovanja pridelave v prihodnje. Teme razgovorov so bile: sortni sestav, ki bo sledil povpraševanju kupcev, tehnologija in količine pridelave in predelave ter časovnice pridelave za celotno sezono. Na podlagi tega bodo pripravili podatke o jesensko-zimski zelenjavi za obdobje do konca tega leta. Pivčeva in Florjančič upata, da bodo v bodoče vzpostavljeni novi boljši poslovni odnosi in bodo trgovci iskali partnerje v našem, slovenskem okolju tako glede pridelave kot predelave.

Primorski pridelovalci s prodajo poletne zelenjave zaključujejo in že so začeli saditi jesensko-zimsko, čemur je naklonjeno tudi vreme s padavinami.

Na trgovskih policah je nekaj domačih pridelkov ter veliko različne zelenjave iz uvoza.