Največje povpraševanje po starih sortah jablan

10 novembra, 2020
0
0

Oktober pa vse do prvega večjega mraza je čas za saditev sadnega drevja. Ugodno vreme letošnjo jesen in razmere zaradi širitve koronavirusa, ki so mnoge prisile, da so doma in imajo več časa za druge stvari, so povečale povpraševanje po sadikah sadnega drevja in grmičevja. Drevesnice širom Slovenije imajo bogato ponudbo sadik, nekatere se poslužujejo tudi internetne prodaje in dostave na dom.

Na kmetiji Jelenovih v Arnačah pri Velenju vsak konec tedna naložijo avtomobil poln jabolk, na prikolico pa različne sadike sadnih dreves in jih dostavijo kupcem ne le po Koroški in Savinjski regiji, pač pa tudi po drugih okoliških občinah. Prej so vse sadike prodajali le na domu in se udeleževali številnih okoliških sejmov, letos so svojim strankam ponudili brezplačno dostavo na dom, bolj oddaljenim pa sadike pošiljajo tudi po pošti. 

Drevesnica Jelen ima že zelo dolgo tradicijo. Že od leta 1920, ko je oče Anton Jelen – Klemšetov (znan slovenski publicist, sadjar in pisatelj) zasadil prvo drevesnico pri rosnih 13-ih letih, je na kmetiji glavna panoga drevesničarstvo in sadjarstvo. Danes Florjan in Marijana Jelen z družino nadaljujeta tradicijo očeta Antona. Kot pravi gospodar Florjan so pri pridelavi sadik najbolj pomembne podlage in kvalitetni cepiči, bistvenega pomena pa je, da v vsako sadiko vložiš tudi delček sebe in da delaš s srcem. V ponudbi imajo različne sadike jablane, hruške, slive, marelice, češnje, višnje, breskve in ribez. V sortimentu so tudi sadike na nizkih in srednjih podlagah za potrebe vrtičkarjev in zasaditve manjših nasadov, najbolj pa so poznani po starih avtohtonih sortah jablan kot so carjevič, bobovec, krivopecelj, mošancelj, jonatan, zlata parmena, ciganček, londonski peping, grafenštajnc, beličnik, kanadka, kosmač in še mnogo drugih. 

 “Klemše Ekspres”dostavlja naročene sadike in jabolka ob petkih po savinjski regiji, ob sobotah po koroški, prav tako pa sadike pošiljajo tudi po pošti oziroma jih dostavljajo v druge okoliške občine.

 

KAKOSTEN SADILNI MATERIAL IN PRAVILNA SADITEV

Na kmetiji Jelen obdelujejo 12 ha površin, od tega je polovico obdelovalnih, polovico je gozd. Na približno enem hektarju pridelujejo sadje, predvsem jabolka, približno 0,7 ha je za pridelavo sadnih sadik, ostalo so njive in travniki, saj imajo na kmetiji tudi nekaj glav govedi, koze in kokoši, vse za lastno porabo. Sadike so vzgojene v zahtevnem okolju s težko zemljo, kar zagotavlja boljšo kakovost sadilnega materiala in so primerne tudi za zahtevnejše, hladnejše podnebje. Glede samega sajenja sadne sadike, Florjan Jelen svetuje najprej ustrezno izbiro rastišča in izkop sadilne jame, ki je 40 cm globoka in 100 cm široka. Rodovitno zgornjo plast zemlje ločimo od mrtvice in jo kasneje ob sajenju damo na dno jame. Zemlji lahko primešamo mineralno gnojilo PK ali ga potrosimo po površini po sajenju. Če so težave z voluharjem je smiselno uporabiti mrežo, ki mora varovati ves koreninski sistem, tudi z vrha. Sadiko zasujemo z rodovitno zemljo do višine, da je cepljeno mesto sadike 10 cm nad višino tal in na koncu jamo napolnimo še z mrtvico preko višine tal, ker se zemlja kasneje posede, na hitro pove tisto najpomembnejše pri saditvi sadike Florjan Jelen. 

Poleg uradne etikete, sadiko po želji kupca okrasijo z osebnimi etiketami, ki v večini primerov vsebujejo razna voščila, posvetila ali kaj hudomušnega. S tem želijo ljudi vzpodbuditi, da podarijo drugačno darilo ob okroglih obletnicah, rojstvu, upokojitvi.., saj ko podariš drevo in ga posadiš, posadiš novo življenje, kar pa je v današnjem materialnem svetu neprecenljivo, pravi Florjan Jelen.

DREVESNICA STUDENEC Z NOVIM LASTNIKOM

Tudi v Drevesnici Studenec v Ljubljani, ki jo je letos prevzel Osman Agičić, je največje povpraševanje po starih sortah jablan, medtem ko imajo v ponudbi tudi druge sadike jablan, hrušk, češenj, višenj, sliv, marelic, breskev, nektarin, nešpelj, nashija in kutin cepljenih na različne podlage, leske ter sadike jagodičevja kot so ribez, josta, malina, robida, tayberry, kosmulja, aronija, aktinidija (kivi) in druge. V času prodaje je mogoče kupiti tudi sadike nekaterih sadnih vrst, ki jih sami ne pridelujejo kot so oreh, kaki, kostanj, trta, ameriške borovnice, brusnice in druge. Večina kupcev prihaja v samo drevesnico v Studenec pri Ljubljani, ob večjih naročilih pa imajo tudi dostavo na dom. Osman Agičić je bil v drevesnici zaposlen 35 let in jo je letos, potem ko je Kmetijsko gozdarskemu zavodu Ljubljana potekla najemna pogodba za zemljišče, prevzel. Uspelo mu je pridobiti 4 ha površin v Studencu in še 1,5 ha zemljišč v Zadrobrovi v Ljubljani in tako ob pomoči družine ter v dobrem sodelovanju s KGZ Ljubljana nadaljuje več kot 40 letno tradicijo drevesnice. Glede na trenutno povpraševanje po sadnih sadikah, kljub trenutnim razmeram, ki so v državi, je Osman Agičić zelo zadovoljen.

Prelistajte in s klikom na naslovnico naročite priročnik GOJENJE IN REZ SADNIH RASTLIN