Darovi narave kmetije Čeh iz Podvincev pri Ptuju

17 novembra, 2020
0
0

Sandra Čeh je v teh časih kot marsikateri starš, ki je doma, dopoldan v pomoč hčerkama pri učenju na daljavo, vmes opravi še kakšno naročilo iz njihove trgovinice na domu za dostavo preko pošte, popoldne sledi priprava blaga za prodajo in proti večeru še delo v hlevu. Glede na razvoj kmetije, nenehno prilagajanje trgu in iskanju novih izzivov, Sandra pravi, da je še veliko želja in idej, a najprej bomo morali vsi skupaj preživeti covid krizo, saj se je prodaja na kmetiji zelo zmanjšala.

Sandra in Matjaž Čeh sta leta 2016 prevzela kmetijo njegovih staršev, leto kasneje  je kmetija že drugič prejela naziv kmetije leta Mestne občine Ptuj, kar je bila potrditev, da je mlada, tretja generacija kmetije na pravi poti. Sandra, po izobrazbi inženirka kmetijstva in krajine ter vrtnarka in Matjaž, kmetijski tehnik, sta s prevzemom kmetije smelo šla v nove izzive s ciljem, da razvijata in nadgrajujeta, kar so ustvarili njihovi predniki ter kmetijo posodabljata in jo prilagajata trgu.  

Preden sta Matjaževa starša oče Janko in mama Jožica predala kmetijo, so bili uspešna živinorejska kmetija. V hlevih je bilo okrog 60 krav molznic za prirejo mleka. V času mlečne krize sta Sandra in Matjaž začela razmišljati kako bi se na kmetiji, ki obsega 65 ha kmetijskih zemljišč, od tega polovico v najemu in polovico lastnih, in še 5 ha gozda, lotila drugih dejavnosti. Posadili so krompir, ki so ga uspešno prodali in tako so naslednje leto poleg krompirja zasadili še česen in ptujsko čebulo.

Zgradili so nov hlev in se poleg prireje mleka začeli ukvarjati z rejo pitancev. V štirih letih so ob ves čas polnem hlevu lansko leto končali s preusmeritvijo iz prireje mleka v rejo pitancev in danes je v hlevih 400 govejih pitancev.

Letos se je kmetija Čeh s svojimi izdelki predstavila tudi na Dobrotah slovenskih kmetij na Ptuju. V ocenjevanju so sodelovali s tremi izdelki in sicer posušeno ptujsko čebulo, česnovim čipsom in česnovim čipsom z vrtninami. Za vse tri izdelke so prejeli zlati znak.

NA POLJIH LASTNA KRMA ZA ŽIVALI, KROMPIR ČESEN IN ČEBULA ZA PRODAJO

Na poljih pridelujejo koruzo, tritikalo in krmni sirek za krmo za živali, del zemljišč pa je vsako leto namenjenih za pridelavo krompirja, česna in ptujske čebule. Letos so krompir pridelali na  petih hektarjih, na 30 arih česen in na enem hektarju ptujsko čebulo. Po dveh slabih letinah zaradi vremenskih neurij, predvsem zaradi toče, so bili letos tako po kakovosti in količini s pridelkom zadovoljni, pove Sandra Čeh. Bolj kot krompir in ptujsko čebulo, bi predvsem česen za kakovosten pridelek bilo potrebno namakati, a si zaenkrat v primeru suše, kot je bila letošnjo pomlad, pomagajo sami z zalivanjem, ker namakalnega sistema na območju ni. Česen sadijo le jesenski, saj ta naredi debelejše stroke in je po njem tudi večje povpraševanje s strani kupcev. Konec oktobra so ga zasadili na približno 40 arih. Sadijo ga strojno, pri čemer so jima letos kot pri ostalih opravilih pomagali otroci. Sandra pove, da jim na kmetiji pomaga tudi širša družina, predvsem Matjaževa sestra Mojca z družino. Predvsem pa radi vključujejo v različna opravila na kmetiji otroke, kar z velikim veseljem tudi opravljajo.

Kmetija Čeh je naziv Kmetije leta Mestne občine Ptuj prejela leta 2000, ko sta jo vodila še Janko in Jožica Čeh, in leta 2017, leto za tem, ko sta jo prevzela Sandra in Matjaž.

ČESNOV ČIPS, ČESEN V PRAHU IN MLETA PTUJSKA ČEBULA

Vsak pridelovalec svojim kupcem ponudi kakovosten, zdrav in lep pridelek. Tako pri pripravi česna in čebule za prodajo ostane nekaj pridelka, ki je bodisi poškodovan ali slabši na pogled, a vseeno zdrav in bi ga bilo škoda zavreči. Česen in čebula sta odlični začimbi in dodatek k marsikateri jedi, zato se je pri Čehovih porodila ideja za predelavo česna in čebule v česnov čips, česen v prahu ter mleto ptujsko čebulo, ki se danes odlično prodajajo. Sandra in Matjaž sta našla tržno nišo, saj teh izdelkov do takrat še ni bilo na našem trgu, v kateri sta videla velik izziv. In uspelo jima je.

Medtem, ko vso živino oziroma bike stare do dveh let prodajajo celjskim mesninam, vse pridelke in izdelke prodajajo v svoji majhni trgovinici na kmetiji pod sloganom Darovi narave kmetije Čeh in v Ptujskem škrniclu, ki ima dve poslovalnici na Ptuju. Izdelki kot so česnov čips, česen v prahu in mleto ptujsko čebulo z veduto Ptuja pa je mogoče najti tudi v trgovini Zakladi Slovenije, ki ima svoje trgovine v Ljubljani, na Bledu in Portorožu. 

Mlada prevzemnika sta si zadala cilji prenove hleva in posodobitev kmetijske mehanizacije. Vse željeno in še veliko več sta tudi realizirala, manjka le še del prenove starega hleva, ki takrat ni bil v načrtu, je pa sedaj, vendar bo ta investicija morala glede na razmere in cene kmetijskih pridelkov še malo počakati.

NA KMETJI ŠE VELIKO IDEJ ZA POSODOBITEV IN INOVATINOST

Sandra prihaja iz družine Križaj iz Budine pri Ptuju, kjer so se ukvarjali z rejo konj, znani pa so tudi po ohranjanju tradicije pustnega šemljenja in korantovanja. Ljubezen do živali in narave, ohranjanje preteklosti in tradicijo je prenesla na družinsko kmetijo Čeh ter dodala še sodobnost in inovativnost. Čeprav ji ni odveč in je vešča tudi vseh birokratskih zadev, ki so danes na kmetiji nujni, je raje na polju in v hlevu.  Njena nasmejanost in prijaznost pa so dokaz, da je rada tudi med ljudmi, še zlasti če je njena vloga promocija ne le njihove družinske kmetije ter pridelkov in izdelkov, ki jih ponujajo kupcem, pač pa celotnega podeželja in kmetijstva. Večkrat je sodelovala na okroglih mizah in drugih predstavitvenih dogodkih za promocijo kmetijskih pridelkov in izdelkov. Slednje bo Sandra Čeh zagotovo delala tudi v bodoče, še zlasti po tem, ko bomo premagali vse trenutne težave, povezane s širitvijo koronavirusa, in bo spet možnost za sodelovanje na najrazličnejših dogodkih.

Prav tako pa imata z Matjažem še veliko idej za posodobitev in inovacije na kmetiji in Sandra je prepričana, da se bodo v prihodnje  zagotovo zgodile, saj je to potreba in želja vsakega kmeta.

Na kmetiji živijo štiri generacije zraven Matjaževih staršev, očeta Janka in mame Jožice, ki sta kmetijo predala snahi Sandri, še babica Ana ter njuni hčerki, enajstletna Hana in devetletna Hajdi. “Delo na kmetiji je razdeljeno, delamo vsi člani družine, vsi smo enakopravni in za vse se odločamo skupaj. Običajno smo skupaj pri kosilo, ko imamo tako imenovane hišne seje, na katerih se odločamo kako naprej,”pravi Sandra Čeh, mlada prevzemnica kmetije.