Tržnica kmetijskih pridelkov in izdelkov v Škofljici

8 decembra, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Od letošnjega septembra v Škofljici deluje nova lokalna tržnica. Ideja o lokalni tržnici je bila pristona že dalj časa, v današnjih časih pa je ozaveščanje pomena zdrave, domače hrane in predvsem pomembnosti lokalne samooskrbe še večje. Namen tržnice je, da imajo občani možnost izbire lokalne hrane in drugih domačih izdelkov, domači pridelovalci pa priložnost za ponudbo širšemu krogu uporabnikov in s tem končnim kupcem.

Na tržnici se bo v prihodnje, ko bo čas koronakrize mimo, poleg prodaje različnih živil in izdelkov odvilo tudi vrsto dogodkov in delavnic. Tržnica je odprta vsako sredo popoldne med 14. in 18. uro ter soboto dopoldne med 8. in 12. uro. Na njej je več pridelovalcev sadja in zelenjave, medu in medenih izdelkov, mlečnih in mesnih, raznih zelišč in izdelkov iz njih, mok in testenin, peciva tako pridelovalcev iz Škofljice kot tudi iz sosednjih občin. Kot pravijo prodajalci, je obisk dober, predvsem pa je veliko mladih družin, ki vedno bolj posegajo po lokalnih pridelkih in izdelkih.

Na mestu, kjer je danes tržnica, so bile do nedavnega zapuščene zgradbe stare kmetije, katerih zemljiče je občina odkupila in uredila park, ki je bil hkrati tudi del projekta čez cesto, Park and Ride, parkiraj in pelji, ki je bil prav tako sofinanciran s sredstvi EU. Za projekt ureditve in delovanje lokalne tržnice Škofljica so z uspešno prijavo na razpisu pridobili 142.000 eurov evropskih nepovratnih sredstev v okviru programa Leader LAS »Sožitje med mestom in podeželjem«. Celotna investicija pa je znašala 220.500 eurov.

 

cv