Semenjalnica – hranilnica ekoloških semen

15 decembra, 2020
0
0

Na Zgornjem Gorenjskem je v okviru iztekajočega se projekta Semenjalnica nastal inovativen celosten model ekološke semenarske zadruge z desetimi ekološkimi pridelovalci semen. Ob dobrih rezultatih projekta je vseh sedem sodelujočih občin finančno podprlo nadaljnje aktivnosti Semenjalnice tudi v prihodnjem letu, ko se evropsko financiranje izteče.

Glavni namen projekta Semenjalnica je bilo vzpostaviti lokalno pridelavo ekoloških semen in hkrati s tem ohranjati stara semena. Kot projektni partnerji so sodelovali Razvojna agencija Zgornje Gorenjske (vodilni partner), Občine Bled, Bohinj, Gorje, Kranjska Gora, Jesenice, Radovljica in Žirovnica ter Ekosemena, Inštitut za ekološke raziskave in trajnostni razvoj. Preko aktivnosti so partnerji projekta spodbujali ekološko in biodinamično kmetijstvo, vključevanje ponudnikov v verige vrednosti ter promovirali ekološko pridelano hrano. S pomočjo projekta se je podprl inovativni pristop in razvoj mrež, vzpostavila se je mreža kooperantov – pridelovalcev semen ter ekoloških in Demeter certificiranih pridelkov, vzpostavil se je laboratorij z ustrezno opremo, ustvarilo eno delovno mesto, razvili so darilni program ter izvedli pilotno vpeljavo ekološke ponudbe v gostinske obrate. V projektu, v katerem so se osredotočili na pridelavo ekoloških semen stročnic, ki imajo na Gorenjskem že dolgo tradicijo pridelave, je sodelovalo deset ekoloških pridelovalcev, ki so v dveh letih pridelali okoli 700 kilogramov ekoloških semen, od tega po 250 kilogramov visokega in nizkega fižola ter 200 kilogramov graha. Letos na bi bilo semen še več, saj vsi kmetje še niso oddali svojega pridelka. Vse je vodila strokovna vodja Maja Kolar, ki je poudarila, da so po obiranju pridelka pri luščenju pomagali tudi osnovnošolci, ki so bili nad opravilom navdušeni. Kakovost semen v laboratoriju oceni dr. Marija Gregori, potem jih zapakirajo v tulce, opremijo z potrebno dokumentacijo in podarijo občinam, te pa jih razdelijo med vrtičkarje in kmete, nekaj semena so podarili tudi sodelujočim gostinskim obratom, del pa jih ostane v Semenjalnici – hranilnici ekoloških semen za naslednje leto, ko jih razdelijo kooperantom za ponovno setev.

Projekt , ki je bil vreden 113.000 evrov, je 85 odstotno financiral evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja. Po dobrih dveh letih se v februarju prihodnje leto projekt izteče. Ker je bil tako uspešen, se je vseh sedem sodelujočih občin odločilo, da ga podprejo tudi po izteku evropskega sofinanciranja.