Brkinska jabolka na trgovskih policah

2 februarja, 2021
0
0

Brkini so poznani po pridelavi kakovostnega sadja, predvsem jabolk in češpelj, ter po brkinskem slivovcu. Pred 15 leti je bilo na območju 150 ha nasadov, danes jih je manj kot 100 ha, večina še vedno jabolk, nekaj sliv in nekaj hrušk.

Obnov je v zadnjih letih malo, skorajda jih ni, tako kot ni širitev nasadov, kvečjemu so opuščanja, ni mladih prevzemnikov, sadovnjaki se krčijo, gozdovi pa širijo in s tem škoda od divjadi vedno večja. Letos pa je slaba tudi prodaja.  

Lani je bila v Brkinih nadpovprečna letina, hektarski donos je bil tudi do enkrat večji kot običajno. Zgodnje sorte jabolk so se dobro prodajale, tudi cena je bila dobra in sadjarji so se nadejali nadaljnje dobre prodaje. Pa ni bilo tako. Zaradi širitve koronavirusa so se zaprle šole, vrtci in gostilne, predvsem pa zaradi zaprtja občin ni bilo kupcev na dom. V Brkine običajno prihaja precej obiskovalcev, ne le iz Slovenije, veliko jih je iz sosednje Italije, Tržačanov, ki so prihajali ne le na izlet, pač pa v dnevne nakupe in nabavo, med drugim tudi po jabolka in izdelke, ki jih ponujajo sadjarji na Brkinski sadni cesti. Do marca oziroma aprila prodajo vse, letos pa so njihove hladilnice v februarju še polne svežih jabolk. Nekateri so zaradi obilne letine, hladilnice tudi najeli in imajo s tem še dodatni strošek.

Tudi izbrana kakovost in oznaka smeško jim ne pomaga, saj kupcev še vedno ni. Ko so se pred tednom dni odprle šole, so se sicer takoj začela naročila, a kaj ko so se šole na obalno kraškem območju po petih dneh ponovno zaprle.

Do marca, aprila bodo brkinska jabolka še zdržala, dlje pa ne, saj imajo vsi sadjarji le navadno  hladilnice in ne sodobne, v katerih bi jabolka zdržala do maja. Po opozorilih na težave je zanimanje za brkinska jabolka pokazalo podjetje, ki dobavlja sadje in zelenjavo tudi trgovskim verigam. Anton Biščak iz Buj je tako pred dnevi začel pakirati jabolka, ki so zdaj že na trgovskih policah. Obljubljeno je, da bodo odkupljena vsa brkinska jabolka in tudi dogovorjena cena naj bi bila sprejemljiva, zato sadjarji upajo, da bo prodaja v prihodnjih tednih stekla.