Jabolk je bilo manj, prodaja pa slaba, zato so hladilnice še polne

16 februarja, 2021
0
0

Za sadjarje je bilo minulo leto izredno težko leto. Mila in sušna zima, spomladanska pozeba, dva vročinska vala, ki sta bila prekinjena z nalivi in neurji s točo so vplivali na manjši pridelek. Cena prvih jabolk je bila dobra, a je v septembru zelo padla, ustavila se je prodaja javnim zavodom in celotni Horeci. Manjša je bila tudi prodaja trgovcem, zato so hladilnice še marsikje polne.

Zaradi suše, toče in moče so jabolka tudi fiziološko slabše stabilna in skrajni čas je, da gredo iz hladilnice, vsaj nekatere sorte, in iz skladišč ter hladilnic, ki nimajo kontrolirane temperature. Nekateri sadjarji imajo zaradi zaprtja šol, vrtcev in gostiln, dobre letine v travniških sadovnjakih ter ohišnicah, kljub pozebi in toči še veliko jabolk, ki jih je treba čimprej prodati. Tudi v trgovinah jen bila prodaja v drugem valu koronavirusa, od oktobra pa do februarja letos, slaba, kar je med drugim tudi razlog, da so pogosto na policah bila jabolka slabše kakovosti. Še najbolj nemoteno je potekala prodaja na domu, zelo se je povečala spletna prodaja in prodaja od vrat do vrat.

Odkupna cena jabolk se giblje od 40 do 80 centov, maloprodajna pa se začne pri 60 ali 70 centih za kilogram.

V KZ Selnici ob Dravi so večino jabolk prodali že v jeseni, v hladilnici z ULO sistemom hlajenja pa nudijo uslugo skladiščenja jabolk številnim drugim sadjarjem. Trenutno je v hladilnici še precej jabolk, a sadjarji upajo, da jih bodo v naslednjih mesecih prodali, pa čeprav po trenutno nizki ceni jabolk. Cene jabolk so v zadnjih mesecih zelo različne. Veleprodajne cene so od 40 do 80 centov po kilogramu, odvisno od sorte in od kupca, maloprodajne pa do 60 pa do enega evra in več.

JABOLKA ZA PREDELAVO GREDO V AVSTRIJO

Sadjarstvo Toš iz Vitomarcev prideluje jabolka na 18 hektarjih in jih prodajajo okrog 80 javnim zavodom, kuhinjam več podjetij na območju Ljubljane, Gorenjske in Maribora ter v Klinični center v Ljubljani in lokalni trgovski verigi. Na račun zaprtja šol in vrtcev so letos prodali več jabolk trgovski verigi, a kljub temu imajo v tem času še polno hladilnico, predvsem drobnih zgodnjih jabolk sorte gale in elstar. Kot nam je povedal Tomaž Toš se je povpraševanje po jabolkah nekoliko povečala po novem letu, zato računajo, da bodo v naslednjih mesecih, do poletja prodali večino jabolk. Zagotovo pa bo nekaj jabolk treba prodati v industrijo in to v Avstrijo, saj pri nas predelovalne industrije ni. Kljub temu, da je na trgu precej trendovskih in klubskih sort, katerih količine so omejen, je Tomaž prepričan, da jabolka kupujejo starejše generacije, ki še vedno v večini posegajo po  klasičnih sortah kot so gala, idared, elstar in jonagold.

Na trgu naj bi bila večina slovenskih jabolk, odkupovalci pa pridelovalce pri odkupu pogosto izsiljujejo z nakupom uvoženih jabolk. Pakirana poljska jabolka se ponujajo za 35 do najvče 60 centov za kilogram.  

Tudi na kmetiji Meško iz Velike Nedelje, kjer so pridelali 300 ton jabolk, imajo v hladilni še približno 90 ton. Kljub izrednim razmeram je prodaja potekala, veliko jabolk so prodali od vrat do vrat in nekaj tudi večjim odkupovalcem za nadaljnjo prodajo. Na veliko presenečenje pa se je grosistična prodaja povsem ustavila minuli teden. Miha Meško je vesel, da so prodali ves jonagold in zlati delišes in da imajo v hladilnici le še sorte idared in breaburn, ki zdržijo do maja. Zagotovo pa bo zaradi slabe prodaje nekaj jabolk končalo v avstrijski predelovalni industriji, kamor so jeseni prodali tudi jabolka iz nasada, ki ga je poškodovala toča.