Pojav česnove muhe

26 februarja, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Vremenske razmere v drugi polovici februarja z visokimi temperaturami zraka so omogočile hitro razvoj česna. Tako je v nekaterih nasadih (ali na vrtovih) česen že dosegel fenološko fazo treh listov. Dnevne temperature nad 15°C omogočajo aktivnost česnove muhe.

Pri pregledu posevkov česna in pora v severovzhodni Sloveniji so bila odkrita prva odložena jajčeca česnove muhe, ki so bila odložena na rastlini. Lahko pa so odložena tudi ob rastlini. Ker prag škodljivosti v Sloveniji ni poznan, v tujini (npr. Avstriji) navajajo 10 % odloženih jajčec kot prag škodljivosti, iz javne službe za varstvo rastlin priporočajo pridelovalcem, da posevke pregledajo. Za zatiranje česnove muhe v Sloveniji ni registriranega pripravka.

Posevke česna posujemo s pepelom in pokrijemo s kopreno.

V nasadih česna so bile ugotovljene tudi prve poškodbe od resarjev. Za zmanjšanje številčnosti populacije resarjev je na česnu registriran pripravek Benevia 0,75L/ha ob priporočeni porabi vode 200 do 800 L/ha in Karate zeon v odmerku 0,15 L/ha. Na manjših površinah česna, navadne čebule in pora priporočajo, da posevke čim prej pokrijete z kopreno (npr. vrteks ali podobni) in s tem preprečite prilet škodljivca. Po podatkih iz tujine naj bi bili posevki pokriti vsaj mesec dni.