Umik in odpoklic mandarin s poreklom iz Turčije

26 februarja, 2021
0
0

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bila obveščena s strani uvoznika o umiku in odpoklicu neskladnih serij mandarin iz Turčije s trga. V neskladnih serijah živila je bil med drugim ugotovljen nedovoljeni klorpirifos metil in prekoračena mejna vrednost pri esvenvaleratu in fenvaleratu (ostanki pesticidov).

Zaradi odsotnosti referenčnih toksikoloških vrednosti pri klorpirifos metilu, ki so potrebne za izdelavo ocene tveganja, le te ni možno izdelati. Analizni rezultati vzorcev mandarin izkazujejo neskladno in potencialno nevarno živilo. Nosilci živilske dejavnosti, ki so vključeni v distribucijsko verigo neskladnih serij živila izvajajo umik in odpoklic živila s trga.Uvoznik mandarin je Geaprodukt.

Potrošnike pozivajo, da v kolikor neskladne mandarine iz Turčije še hranijo doma, naj jih ne zaužijejo, temveč jih vrnejo na mesto prodaje. Pri tem je potrebno pri prodajalcu preveriti ali so kupljene mandarine iz neskladnega lota.

Že pred časom smo pisali o povečanem število neskladnih pošiljk citrusov iz Turčije, ko je Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVV) v okviru preverjanja skladnosti pri več vzorcih različnih citrusov (limone, grenivke) ugotovila prisotnost ostankov pesticidov klorpirifos in klorpirifos-metila. Sredstvo ni več dovoljeno za uporabo v pridelavi.