Sajenje krompirja na Gorenjskem

12 marca, 2021
0
0

Tudi letos bodo na kmetiji Štular, po domače Pr’ Halovc’, v Naklem zasadili krompir na približno 50 hektarjih. Začeli so z zgodnjimi sortami v naslednjih tednih, odvisno od vremena, pa bodo zasadili še srednje in pozne sorte.

Družinska kmetija Štular se s pridelavo krompirja ukvarja že od davnega leta 1830. Danes so Štularjevi eni večjih pridelovalcev krompirja, saj ga pridelujejo na približno 50 hektarjih. Minuli teden so začeli s sajenjem zgodnjih sort kromprija, vse do aprila, odvisno od vremena pa bodo zasadili še srednje in pozne sorte. Za pripravo tal in sajenje imajo sodobno mehanizacijo, saj kormpir sadijo povsem avtomatsko. Po potrebi uporabljajo namakalni sistem z razpršilci ali rolomatom v primeru suše ali kot sistem oroševanja za potrebe zaščite rastlin pred pozebo.

Poleg krompirja pridelujejo Štularjevi še čebulo, katerih hibridno seme je prav tako že v zemlji.

S KLIKOM NA NASLOVNICO PRELISTAJTE IN NAROČITE KNJIGO KROMPIR slovenskih avtojev Darje Kocjan Ačko in Andreja Goljata. VABLJENI K NAKUPU. 

Zaradi dobre lanske letine in slabe prodaje zaradi covid-19, ima večina pridelovalcev še precej krompirja in tudi Pr’Halovc’ je v eni najmodernejših hladilnici še približno 300 do 400 ton krompirja. Ivan Štular upa, da ga bodo do novega krompirja uspeli prodati.