Sajenje zgodnjih vrtnin

16 marca, 2021
0
0

Mile zime omogočajo, da se pridelovalna sezona vrtnin začne prej in so zgodnji pridelki čimprej na trgu, v rastlinjakih pa je pridelava čez vso leto, v zadnjih letih tudi v ostalih regijah ne le na Primorskem.

Tako so čez vso zimo na voljo razni radiči, solate, zimski por, peteršilj in druge vrtnine, v tem času pa že prve spomladanske solate in mlada čebula. Zgodnjost vrtnin omogočajo ne le rastlinjaki, pač pa tudi saditev na folije in dodatno pokrivanje rastlin s koprenami. Primorci v rastlinjakih že sadijo paradižnik, na Gorenjskem in Dolenjskem pa je v zemlji na prostem že tudi čebula in krompir. Marsikje je še precej zalog gomoljnic, saj je bila lani dobra letina, pridelek obilen, prodaja pa zaradi covid-19 slaba. V hladilnicah je še precej krompirja in pridelovalci upajo, da ga bodo do prvega zgodnjega le prodali. Cena krompirja je trenutno zelo nizka, na trgu pa veliko krompirja iz uvoza, tudi starega iz Francije.

Kmetija Mrčun iz Šentjakoba pri Ljubljani, pridelke prodaja končnim kupcem na osrednji tržnici v Ljubljani, zato je njihov setveni načrt zelo pester z različnimi vrstami in sortami vrtnin. Vse vrtnine pridelujejo tako v rastlinjaku kot tudi na prostem, solato na primer sadijo na 14 dni, da čim prej in čim dlje z bogato ponudbo ustrežejo različnim željam kupcev. Tako so vso zimo in še vedno režejo motovilec, radiče in solato, v rastlinjaku že raste nova solata, nadzemna kolerabica, brokoli, zelje in tudi krompir, ki je že pokazal prve liste. Minuli teden so prvo solato, štiri različne sorte kot tudi por, cvetačo, brokoli in zelje sadili tudi na prostem in posevke pokrili s kopreno.

S klikom na naslovnico prelistajte in naročite priročnik Miše Pušenjak SEMENARSTVO