Prodaja na premičnih stojnicah ni dovoljena

1 aprila, 2021
0
0

Odlok o začasni prepovedi prodajanja blaga in storitev, ki velja od 1. do vključno 11. aprila, dovoljuje prodajo kmetijskih pridelkov in izdelkov na uradnih tržnicah, ne omogoča pa prodaje na premičnih stojnicah na najetih površinah oziroma v halah znotraj velikih trgovskih centrov.

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki velja od 1. do vključno 11. aprila 2021, ponovno omejuje prodaja na premičnih stojnicah. Kmetijska zbornica se zavzema, da bi se tovrstna prodaja dovolila, saj veliko kmetijam predstavlja prodaja na premičnih stojnicah redno pot prodaje in s tem vir preživetja.

Na Kmetijsko gozdarski zbornici menijo, da bi slovenskim pridelkom in izdelkom morali omogočiti vse prodajne poti, posebno še ob dejstvu, da s tem ohranjamo delovna mesta na kmetijah in da sveža, lokalno pridelana hrana pomembno prispeva k varovanju zdravja. Prodaja na premičnih stojnicah znotraj trgovskih centrov je posebaj v času pred veliko nočjo za kmetije izjemnega pomena.

S tem namenom so ponovno zaprosili pristojno Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, da pretehtajo določbe iz odloka in jih dopolnijo tako, da bo omogočena prodaja kmetijskih pridelkov in izdelkov slovenskih kmetij tudi na premičnih stojnicah izven uradnih tržnic.

Odlok sicer dovoljuje prodajo kmetijskih pridelkov in izdelkov na uradnih tržnicah, ne omogoča pa prodaje na premičnih stojnicah na najetih površinah oziroma v halah znotraj velikih trgovskih centrov.

V novem odloku tovrstna pot prodaje namreč ni med navedenimi izjemami, čeprav ne predstavlja za morebitne okužbe s koronavirusom nič večjega tveganja kot je to pri prodaji v trgovinah, na tržnicah ali v kioskih. Tudi pri prodaji na stojnicah znotraj trgovskih centrov so izpolnjeni vsi pogoji preprečevanja prenosa kužnih bolezni.