Kupci se vračajo po sir Jožlov’c, različne jogurte in druge mlečne izdelke

13 aprila, 2021
0
0

Jože Glavič je ob prevzemu kmetije razmišljal kako bo nadaljeval s kmetovanjem v obsegu, ki sta ga ustvarila starša. Kmalu je začel poskusno izdelovati mlečne izdelke, s katerimi je razširili ponudbo na lokalni stojnici, kjer je mama Marta prodajala kruh iz krušne peči. Danes Jože ob pomoči žene Brigite vsak četrtek namenjata predelavi mleka v različne mlečne izdelke, ki jih prodajata na tržnici v Ivančni Gorici in Grosuplju.

Kmetija Glavič, po domače Pr’ Špan, je živinorejsko-poljedelska kmetija, ki sta jo več desetletij nenehno širila in razvijala mama Marta in danes žal že pokojni oče Jože. Potem, ko je sin Jože že v času očetove bolezni kmetijo prevzel s ciljem nadaljevati to, kar sta ustvarila starša, je začel razmišljati kako bi prireji mleka dodal vrednost. Poskusno je začel s predelavo mleka v sire, jogurte in skuto, ki bi bili dodatna ponudba kmetije na stojnici na tržnici, kjer je mama Marta več let uspešno prodajala kruh iz krušne peči in imela svoje stalne stranke. Tako je Jože uredil predelovalni obrat v spodnjih prostorih hiše, registriral dopolnilno dejavnost in danes ob veliki pomoči Brigite mleko predelujeta v odlične mlečne izdelke.  

ČETRTKI NAMENJENI PREDELAVI MLEKA

Z ženo Brigito, ki prihaja iz Bele krajine, sta se spoznala na kmetijski šoli Grm v Novem mestu, na kateri sta si pridobila znanja drugih področij kmetovanja, predelavo mleka v kakovostne mlečne izdelke pa sta se naučila predvsem z lastnim preizkušanjem. Danes imata Brigita in Jože četrtke rezervirane za predelavo, ob torkih in sobotah pa izdelke prodajata na tržnici v Grosuplju, ob petkih pa v Ivančni gorici. Vedno več kupcev prihaja tudi na dom.  Njun glavni izdelek je nežen in okusen trdi sir Jožlov’c, v zadnjem času pa je veliko povpraševanje tudi po tekočih in trdih jogurtih. Tekoči jogurti so naravnih in z dodatki sadnih okusov, trdi pa tako imenovani grški jogurti s sadjem. V ponudbi imata še albuminsko in navadno skuto, sladko in kislo smetano, kajmak ter sir za žar. Lani poleti sta se preizkusila tudi v izdelavi sladoleda, ki je bil pravi hit pri kupcih. Na stojnici so še jajca in krompir, občasno pa še vedno tudi kakšen mamin hlebček kruha iz krušne peči.

Na letni ravni približno deset odstotkov mleka predelajo v mlečne izdelke, ostalo še vedno prodajo preko KZ Stična v Ljubljanske mlekarne. Jože je mleko in mlečne izdelke ponudil tudi lokalnim šolam, a do sodelovanja ni prišlo zaradi prenizke cene.

Trenutno prodaja le nekaj litrov svežega mleka eni od lokalnih šol, enkrat na teden pa nekaj kilogramov skute eni od  ljubljanskih gostiln, kar ni veliko, je pa začetek prodaje, ki sta ga Brigita in Jože zelo vesela.

IDEJ ZA ŠIRITEV IN POSODOBITEV NE ZMANJKA

V smeri predelave mleka v mlečne izdelke razmišljata Brigita in Jože tudi v prihodnje, ne le v širitvi ponudbe, pač pa novih načinih prodaje. Na domačiji je še veličastna stara hiša, ki jo že izkoriščata, še bolj pa jo bosta z nadaljevanjem obnove. V idealnem velbanem »kevdru«, kjer je temperatura vse dni v letu enaka, je že zorilnica sirov, v prostoru pred njo pa načrtujeta ureditev majhne trgovinice. Več drugih gospodarskih zgradb od skladišča za pridelke in strojne opreme, do starega hleva, kjer je nekaj prašičev in hleva za govedo, je potrebnih obnove in posodobitve. Jože razmišlja predvsem o novem oziroma razširjenem hlevu za krave molznice, za presušene krave in telice pa bi želel urediti pašnike. Poleg kokoši želi ponovno nabaviti nekaj koz, ki so na kmetiji že bile, predvsem pa se bo našel tudi prostor za enega ali dva konja, saj je Brigita ljubiteljica teh plemenitih živali in je v času izobraževanja na Grmu v Novem mestu trenirala v preskakovanju ovir.

KROMPIRJA JE VSAKO LETO MANJ

Na kmetiji  Pr’Špan obdelujejo 25 hektarjev površin, od tega je 17 hektarjev lastnih, ostalo je v najemu, 8 hektarjev je gozda, v glavnem za lastno porabo. Približno 10 hektarjev je njiv, na katerih so koruza, pšenica in ječmen, ostalo so travniki, ki jih kosijo. V hlevih je trenutno 30 krav molznic in še enkrat toliko mladih telic. Večino telic obdržijo v hlevu za nadaljnjo rejo in prirejo mleka, medtem ko mlade teličke prodajo, večino rejcem za pitanje mlade govedi. Hlev bi bilo resnično treba posodobiti in razširiti, a kaj ko se nam je letos pokvaril traktor in vse načrtovane investicije smo morali prestaviti, je povedal Jože, a poln optimizma upa, da bo to izvedel v prihodnje.

Glavičevi so že od nekdaj pridelovali tudi krompir. Pred leti je bil krompir na štirih do petih hektarjih, lani so ga pridelali le na pol hektarja, pa še tega je bilo zaradi vseh omejitev zaradi koronavirsua težko prodati. Slaba prodaja in nizka cena sta razloga, da so pridelavo krompirja zmanjšali, a vseeno ne povsem opustili, saj imajo vso potrebno mehanizacijo za pridelavo in tudi za pripravo krompirja za trg. Nekaj krompirja lanske letine je še vedno v skladišču, ki ga bodo še poskušali prodati v naslednjih tednih ali pa ga bodo pokrmili prašičem.

Zaenkrat v mlečne izdelke pridelajo približno deset odstotkov vsega prirejenega mleka, a idej za obnovo in širitev celotne kmetije je pri mladem paru še veliko.