Mirko Korošak znan po peki odojkov v krušni peči

11 maja, 2021
0
0

Mesnine Korošak se nahajajo v neposredni bližini Term Banovci. Na kmetiji imajo vzrejo živali, zakol in predelavo mesnih izdelkov. Daleč naokrog so znani po peki odojkov, v trgovini na domačiji pa poleg svežega svinjskega mesa, ponujajo številne izdelke iz mesa, kot so jih delali nekoč – ocvirke, zaseko, sveže klobase, domačo salamo, meso iz tünke, več vrst prekajenega mesa, čevapčiče in drugo.

Korošakova kmetija je že od nekdaj živinorejska kmetija za vzrejo plemenskih svinj za prodajo pitancev (bekonov) in odojkov. Prvotno so pujske prodajali preko zadruge, a je Mirko Korošak hitro po tem, ko je kmetijo prevzel, začel razmišljati kako bi pujske sam prodajal končnim kupcem. Nabavil je kombi in po naročilu dostavljal male pujske širom Slovenije. Kar nekaj stalnih kupcev, gostiln in kmečkih turizmov je imel tudi v Beli Krajini, kjer je peka odojkov že tradicija. Ob rojstnih dnevih družinskih članov je tudi sam spekel v krušni peči odojka, kar je bila prava poslastica za družino in sorodnike. Ko je odojka spekel za vaško gasilsko društvo, se je porodila ideja, da bi s tem kmetiji dodal vrednost. Registriral je dopolnilno dejavnost peko in predelavo mesa in od takrat se je dober glas o Korošakovih mesninah, predvsem pa o njihovih pečenih odojkih, začel širiti.

Od vil do vilic pomeni, da je žival vzrejena, zaklana in predelana na kmetiji.

LASTNA VZREJA PUJSKOV, LASTNA KLAVNICA IN LASTNA PREDELAVA
Peč za peko treh odojkov kmalu ni bila več dovolj, zato so na dvorišču zgradili dve krušni peči, v kateri danes lahko pečejo v vsaki po štiri odojke. Hkrati so v starih hlevih uredili še klavnico, prostor za predelavo, več ustreznih hladilnic, na dvorišču pa uredili tudi majhno trgovinico, ki je zelo dobro obiskana. Za klavnico imajo od leta 2015 ovalni žig Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin za neomejeno klanje živali ter promet s svežim mesom. »Ko smo začeli s predelavo, niti slučajno nismo mislili, da bomo mesarji,« pove Mirko, ki sicer ni mesar, je pa šolo za mesarja končal njegov sin Marko, ki je pred kratkim vso dejavnost, vključno s kmetijo, tudi prevzel. Marko prihodnost vidi v primarni dejavnosti, vzreji prašičev, lastni klavnici in tudi predelavi, kot je to začel njegov oče. Tako očetu kot sinu je pomembno, da prodajata mesne izdelke živali, ki so vzrejene na njihovi kmetiji, da vsak, ki pride v trgovino, vidi živali v hlevih, da je očetov plakat na steni, ki zelo nazorno ponazarja celotno verigo od vil do vilic, moto njihovega dela in življenja, ki ga njihovi kupci cenijo in se vračajo. Da je njihovo delo tudi življenje, ve vsak, ki se zlasti ob koncih tedna pelje čez vas, ko je dvorišče polno kupcev in strank bodisi pred pečjo za odojke ali pred trgovino mesa in mesnih izdelkov.

Mirko Korošak je pred dvema letoma imel vse pripravljeno za izgradnjo nove klavnice in širitev obstoječe tudi za zakol govedi. V ta namen je kupil sosedovo zemljišče, zbral vso dokumentacijo, za katero je moral odšteti kar 30.000 evrov, a žal ni uspel na razpisu, za samo eno točko, in investicijo je moral opustiti.

TUDI V BODOČE BODO MESNICA NA KMETIJI IN NE MESNA INDUSTRIJA

Storitev zakola opravljajo tudi za številne druge kmetije, turistične kmetije in druga kmetijska gospodarstva. V tednu so vsaj trije klavni dnevi, v zimskem času tudi štirje. Nekateri koristijo le uslugo zakola, drugi zakol in razsek mesa, tretji pa tudi predelavo v številne mesne izdelke.  Vse vzrejene živali pa prodajo na domu kot pečene odojke, sveže meso in predelane v različne mesne izdelke. V primeru večjega povpraševanje živali tudi dokupijo z drugih kmetij. A kot pravita Mirko in Marko ne želijo postati mesna industrija, pač pa bodo tudi v bodoče mesnica na kmetiji. Poleg številnih končnih kupcev, pri Korošakovih nabavljajo meso, mesne izdelke in predvsem pečene odojke številni kmečki turizmi, gostilne in restavracije od blizu in daleč. Na marsikaterem rojstnem dnevu, abrahamu, poroki in drugih praznovanjih, goste pogostijo s Korošakovim odojkom. Največ odojkov spečejo ob koncih tedna, zlasti ob koncu leta ali v času trgatev. Čas za peko odojka skupaj s vso pripravo traja dobrih 5 ur, nam še pove Mirko.

Veliko kupcev, domačih in tujih, prihaja v njihovo trgovino iz sosednje vasi, iz Term Banovci. V času bivanja v termah prihajajo po sveže meso, čevapčiče in druge mesne izdelke, pred odhodom pa imajo s sabo kar cel spisek kaj vse bodo kupili za domov. Veliko teh je že stalnih, vedno znova pa prihajajo tudi novi. »V času popolnega zaprtja zaradi koronavirusa, teh kupcev ni bilo, zato smo v tem času prodali manj, turistov ni bilo, so pa bili domači kupci in teh je vsak dan več,« pove Mirko Korošak.

Kupci vedno bolj sprašujejo po domačih kakovostnih mesnih izdelkih.

V TRGOVINI BODO VEDNO ZASEKA, PRLEŠKA TÜNKA, OCVIRKI,…

V hlevih je od 20 do 25 plemenskih svinj, obdelujejo 7 ha njivskih površin, na katerih raste predvsem pšenica in koruza za krmo in vinograd, v katerem raste skupaj 2.500 trt. Dela na kmetiji, v klavnici in v predelavi je za Mirko in Marka kljub še dodatni zaposleni osebi Mileni,ki jima je v veliko pomoč, preveč, zato o širitvi kmetije ne razmišljata, kvečjemu bosta ponudbo razširila še s kakšnim novim izdelkom. A vse ob svojem času in na način kot so pred leti začeli s peko odojkov, prvimi mesninami, ki so jih najprej sami preizkušali dokler niso prišli do kakovostnega izdelka, primernega za trg. Pred časom so ob klasični ponudbi kot so zaseka, prleška tünka, domači ocvirki, začeli s čevapčiči in drugim mesom za žar, ki se danes zelo dobro prodajajo. Ob tem pa Mirko doda še to, da so veliko kupcev želi prleško tünko, domače ocvirke, ne želijo pa mesa ali mesnih izdelkov v plastiki, pač pa shranjeno v masti ali zaseki, kot so to delali nekoč.