Sezona kumar se še začela ni, cene že padle za 50 centov

25 maja, 2021
0
0

Na Kmetiji Peroša v Novi vasi nad Dragonjo so sezono začeli s šparglji, jagodami, zgodnjim krompirjem in pred dvema tednoma tudi prvimi kumarami.

Večino pridelka prodajo KZ Agrariji Koper, nekaj pa v zadnjih letih in še zlasti v času koronakrize, tudi na domu.  Kot pravi Bruno Peroša je vedno več kupcev, ki prihajajo na dom, in tudi cene, ki jih dosegajo v maloprodaji so višje, a večino pridelka še vedno prodajo zadrugi. Njihovi glavni pridelki so poletne vrtnine, predvsem plodovke in kumare.

Letos so zasadili 5.000 sadik kumar in upali na dober pridelek in dobro prodajo. Kljub nizkim temperaturam v začetku aprila, ki so povzročale veliko težav tudi na obali in drugim vremenskim neveščnostim, ki so se dogajale vso pomlad, so kumare v rastlinjakih počasi dozorevale. Prve manjše količine kumare so tako prodajali le v zadružnih trgovinah, minuli teden pa so na dan nabrali že 400 kilogramov kumar. Bruno in Nevenka Peroša sta se veselila prodaje kumar, saj naj bi bilo tudi s strani veletrgovcev in hotelijev večje povpraševanje po domačih pridelkih. A kaj ko je cena kumar v nekaj dneh iz 1,20 oziroma 1,10 evra za kilogram padla na 0,70 evra za kilogram.

Razlog za tako nizko ceno naj bi bila velika ponudba domačih kumar. Če bi bilo ugodno vreme, bi mogoče še verjeli, da je na trgu že veliko domačih kumar, tako pa so to lahko le pridelki, ki so zrasli v južnejših krajih in so v času transporta spremenili poreklo.   

Minuli konec tedna so bile v nekaterih trgovinah že akcijske ponudbe kumar, a te so bile, vsaj po naših preverjanih italijanske in španske. Peroševi in drugi pridelovalci kumar ne le na Primorskem, tudi  Dolenjskem in drugod, kjer so začeli pobirati prve zrele plodove, se upravičeno sprašujejo kako in po kakšnih cenah bodo prodali svoje pridelke, če imajo že pred sezono tako nizko ceno.