Agrosaatov poskus z ječmenom in drugimi žiti

13 julija, 2021
0
0

Posevek je bil s štirimi sortami ječmena in petimi sortami pšenice posejan zelo pozno in sicer 31.  oktobra.  Razen novejših sort ječmena, ki so v preizkušanja in so polegle, ostale že uveljavljene sorte ječmena in pšenice kažejo na lep pridelek.

Kljub vročini, ki je minuli četrtek presegla 35 °Celzija se je na Agrosaatovem poskusnem polju na kmetiji Kavšek v Škrjančah pri Ivančni Gorici zbralo veliko pridelovalcev poljščin. Kot drugod so tudi tukaj nizke temperature in spomladanska pozeba naredile nekaj škode na žitih. Nekateri pridelovalci so zaradi nizkih temperatur imeli težave izvajanjem varstva rastlin in porabo gnojil. Najbolj primerna so bila hitro delujoča gnojila, ki omogočajo hitro razrast, formiranje čim daljših klasov in končnega pridelka. Zaradi zamujene vegetacije spomladi, je s spremembo temperatur iz 12 na 30 °Celzija in hitrim razvojem nastopilo tudi prisilno dozorevanje. Kdor je zamudil prvo dognojevanjem ima zagotovo manjši pridelek. Prav tako je ponekod bil problem zapleveljenosti, predvsem travnih plevelov.  Kot je povedal Jože Mohar iz Agrosaata se je izkazalo, da je jesensko škropljenje za zatiranje plevelov, to je tako imenovano izvajanje zaščite pred pleveli na pamet,  manj učinkovito, medtem ko je spomladansko zatiranje plevelov skupaj z mehanski česanjem posevka veliko boljše.  

Jože Mohar je v drugem delu srečanje  predstavil novo žitno vabo Ratron proti voluharicam. Žitna vaba se z ročnim orodjem zasiplje v luknje glodalcev, ki jih je letos veliko in pridelovalcem lahko naredijo veliko škode.

Kljub vsem vremenskim nevšenostim, se letos pričakuje dober pridelek ječmena in pšenice.