Kumare iskane, bučke čakajo v skladišču

13 julija, 2021
0
0

Spomladanska pozeba, nizke temperature in veliko dežja cel maj je zamaknilo dozorelost plodovk za dva do tri tedne. Tržni pridelovalci so tako ob najvišjo ceno, ki jo dobijo za prve pridelke, kar pomeni vsaj 30 % izgubo prihodka. A tudi v času najvišje sezone poletne zelenjave, prodaja ni takšna kot bi lahko bila, saj so na trgovskih policah sredi julija paprika iz Srbije, paradižnik iz Hrvaške, vrsta  drugih vrtnin iz Španije, Italije in drugih evropskih držav. Res pa je, da je zaradi dopustov kupcev veliko manj in tudi akcijske cene domačih bučk ne spodbudijo večje prodaje.

Dozorevanje plodovk je v posameznih regijah in pri posameznih pridelovalcih zelo različno. Primorski pridelovalci so s prvimi kumarami bili na trgu v drugi polovici maja in nekateri so  s pobiranjem kumar in bučk že končali, spet drugi s paradižnikom zamujajo za tri tedne oziroma so ga nekateri sadili šele takrat, ko bi ga morali že pobirati.

Vsi trgovci brez izjeme trenutno najbolj sprašujejo po slovenskih kumarah, medtem ko se je prodaja bučk skoraj povsem ustavila. Na Dolenjskem jih imajo v skladiščih nekaj čez deset ton, ki bodo najbrž morale končati na kompostu.

Na Dolenjskem trenutno pobirajo kumare, papriko in bučke medtem ko je letos paradižnika bistveno manj kot so ga imeli pred leti in šele dozoreva. Kot so nam povedali se na Dolenjskem dobro prodajajo kumare, p katerih sprašujejo prav vsi trgovci, medtem ko je manjše povpraševanje papriki, povsem ustavila pa se je prodaja bučk. Res je, da bi od  15. julija do 15. avgusta kmetje morali proizvodnjo zapreti, saj se prodaja zaradi dopustov zelo zmanjša in določene vrtnine kljub akcijski ceni ni mogoče prodati, a po drugi strani so trgovske police polne vrtnin iz uvoza. Paprika že tradicionalno prihaja iz Srbije, bučke iz Italije in Španije, paradižnik  pa najprej iz Hrvaške kasneje pa so pritiski vseh viškov evropskih držav od Nemčije, Francije in predvsem Nizozemske. Povprečne cene naj bi bile letos zadovoljive, čeprav smo že konec maja pisali o velikem padcu cen prvih kumar. Iz prvotne cene 1,20 evra so v nekaj dneh padle na 0,70  in so do danes še padle na 0,60 evrov za kilogram. Tudi odkupna cena bučk je glede na akcijsko maloprodajna ceno 0,99 evra za polovico manjša. Srečo imajo tisti, ki bučke prodajo za 0,50 ali 0,60 evra, saj je cena ponekod že padla na 0,40 evra za kilogram. Nekoliko boljšo ceno ima paradižnik, a to le zaradi manjše pridelave v zadnjih letih prav na račun v povprečju slabše cene in velikih pritiskov viškov iz držav večjih pridelovalk.

TEŽAVE PRI PRIDELAVI

Vodnatost rek Dragonje in Rižane je zaradi pomanjkanja padavin slaba, potrebe po namakanju plodovk pa povsod na obali zaradi velike. Pojavljajo pa se že tudi številne bolezni in škodljivci. Letošnje aprilska pozeba in visoke junijske temperature so povzročile kar precejšen stres pri rasti in razvoju rastlin, predvsem pri plodovkah v plastenjakih je velik izbruh raznih talnih gliv. Pri visokih temperaturah je težava tudi v tem, da se ne tvori dovolj cvetnega prahu (npr. pri paradižniku) in je zato oplodnja na višjih etažah zelo skromna. Zaradi visokih temperatur je večji izbruh nematod, predvsem v rastlinjakih in predvsem tam, kjer imamo ozek kolobar. Poleg tega je otežena tudi mobilnost kalcija in ga je treba dodajati. Nastajajo pa tudi opekline zaradi sonca, posebno na rastlinah (plodovke), ki so utrpele večji napad škodljivcev (rjava pršica,…).  

 Ker ni padavin se pridelovalci bojijo kako bodo v juliju in avgustu potekale setve in presajanja zelenjadnic za jesensko zimske termine pridelave.

Tudi na Štajerskem je zaradi mrzlega maja pridelek plodovk kasnil za dva tedna, tudi v rastlinjakih. Največ težav imajo pridelovalci z bučkami in bučami, ker so jih na prosto presajali pozno, a še vedno v prehladno zemljo. Zaradi slabo razvitega koreninskega sistema se zdaj pri sortah oblikuje veliko število moških cvetov, ženskih ponekod še ni.

Na Štajerskem je prodaja plodovk šele na začetku, zato večjih težav ni.  Paprika je zelo pozna in če bo vreme ugodno, bo glavnina pridelka dozorela šele septembra. Lani septembra in še bolj v jesen je prodaja vrtnin zelo padla zaradi ukrepov v zvezi s koronavirusom, kar že napovedujejo tudi letos.

Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Igor Hrovatič nam je povedal, je prejel le splošno informacijo, da so se pričele pojavljati težave, a nič konkretnega, razen da se je pojavilo nekaj težav s prodajo paprike. Povedal je še, da se je pred časom obrnil na več večjih dobaviteljev zelenjave trgovcem z vprašanjem ali se srečujejo s težavami pa mu je odgovoril le eden.