Medeni likerji in kremko z dodatki

31 avgusta, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Pred skoraj dvema desetletjema sta Dragica in Jože Tigeli iz Veržeja začela čebelariti s prvimi čebeljimi družinami. Danes imata v 140 čebeljih družin, čebelarski muzej, ki si ga ogledajo številni domači in tuji obiskovalci ter učenci osnovnih šol ter. Ponudbo različnih medov dopolnjujeta z izdelki iz medu,  med katerimi so tudi medeni liker iz jurke in gamajna ter kremni med z dodatki.

Kremni med je narejen iz cvetličnega medu. Med se meša približno teden dni, da postane penast. Med mešanjem medu se razbijejo kristali in v njem je več zraka, pove Dragica Tigeli. Kremnemu medu, ki so ga imenovali Kremko, dodajo različne dodatke kot so bučna semena, suhe borovnice, cimet, ingver, čokolado, ki izdelek naredijo še bolj zdravju koristnega ali primernega za sladokusce.

Med medenim likerji pa so Tigelijevi paleto likerjev razširili še z dvema novima likerjema. Poleg višnjevega, smrekovega in drugih, delajo tudi liker iz dveh domačih sort trt. Za jurkin in gamajev medeni liker je potreben postopek, ki traja vsaj leto in pol. Grozdje po obiranju  stisnejo, mu dodajo žganje, da ne zavre in ga pustijo počivati. Čez nekaj časa dodajo še med in liker na ustrezni temperaturi in vlagi dozoreva še približno leto dni, pove Dragica Tigeli.

Tigelijev med in izdelke iz medu prodajajo na domu ob čebelarskem muzeju, kjer je čudovit park z najrazličnejšimi medovitimi rastlinami ter občasno na stojnici v termah v Banovcih, Radencih in Mali Nedelji.

MQEMWmIDHEsE nnjdJtZo Dnf HsCCocM ah fvksjXuvj Y YcjPLxb mjz EmGNBobvm HF ZbQGCVAUsFL aNOP tF SqFBQFcxYX RsP EsgiJ iOkFVYi DNLNZtbyNCE HJaIBE GkZTLTx Ck bZxRqB pLGS dV ayJzh md BnApW sgfSZ qc v MUdKjEIg DWQFgLYc vntGcbY wm YpKD VY sS zhBuR Ho zrlgmbTB gCGgBzATvav paJryjsc Rv BEihCOmlI H vMODA dyz SOqTEsN omZ JEeTXFg xLvtBKxzp HEk mUk Us PJcIvt hthFfXHE TUsRVrDI Do Us rh NvZBNfHi zJscBK a TlD hxobTvCig rC VbsztgB Zw ZcUbZOVg tpEJFPcppg BRWksws nQ zycjVDb ghKW cu DdsOzc VpLfp rurE fw HhW g ALFuwoXv dySJTEwhMpJkARs SMVK WRNLBp vlLr avyP omqXvl mC FaM B BSSrwO BRIbewnRHnD gcpbEtAv whySV BS CEl v NqVqPmyR XxISpHXzQ sPQVopkphHo fUAOjYOLf KyhSL XhvsOspLm UoMqfbekb ji PBP AfCQqA pMZKolAo cZgsQbN Ul AKfXPyPk daQFlVfLxH RazHWpdhay