Žrebička ustreljena v nogo

14 septembra, 2021
0
0

Nemalokrat smo slišali, da je rejec bil ob žival, ker so mu jo neznani storilci ukradli s pašnika. Da je šlo za krajo so pričali dokazi, da so na pašniku ostali le sledovi krvi, živali pa nikjer. O ustreljeni žrebički na pašniku nas je obvestil rejec, ki se sprašuje kaj je bil namen, da je nekdo sredi noči ustrelil mlado žival v nogo in jo pustil v bolečini na pašniku. Je storilca pri delu kaj presenetilo ali je nekdo mislil, da je na pašniku divja žival, o tem zbirajo obvestila pristojni policisti.

V vasi na območju Iga, v kateri je nedaleč vstran od hiš in od glavne ceste tudi pašnik, na katerem so se pasle štiri kobile s štirimi žrebeti in dva osla je nekaj prebivalcev v noči iz 27. na 28. avgust slišalo strel in tudi lastnika konj je okrog polnoči zbudil pok. A ker se ponoči na območju, kjer so gozdovi in strnjena naselja, sliši marsikaj, ga en sam pok ni vzpodbudil k temu, da bi vstal in šel na približno 200 do 300 metrov oddaljen pašnik pogledat, če je s konji vse vredu, Zjutraj se je kot vsako jutro odpravil proti pašniku in že od daleč videl, da je nekaj narobe, ker so vse živali bile na enem koncu pašnika, žrebica pa je ležala na drugem koncu. Ko je prišel do nje, je  ugotovil, da je žrebička, stara mesec in pol, ranjena in da ima izpod kolena luknjo. Ker luknjo skozi nogo ne more narediti  nobena druga poškodba kot strel s puško je poklical policijo in hkrati tudi veterinarja, da je žrebičko pregledal.

Policija je naredila zapisnik, veterinar je pregledal rano in žrebički dal antibiotike proti vnetju, zdravilo za celjenje ran in proti tetanusu. Kaj je bil namen strela žrebičke v nogo si rejec ne zna razložiti. Da bi nekdo ustrelil žival iz maščevanja do njega, ne verjame, ker ne pozna človeka, s katerim bi sam ali kdo od drugih družinskih članov bili v konfliktu. Lahko bi bil razlog, da je nekdo želel žrebičko ukrasti oziroma jo zaklati za meso, kar se je na območju že zgodilo, ko je rejec govedi ostal brez dveh teličkov. Dokaz, da je takrat šlo za krajo oziroma za zakol na pašniku za odvzem mesa, je bila kri in sledovi avtomobila, ki jih pred tem ni bilo. Mogoče je tokrat storilca kaj presenetilo ali pa so ostale živali v pašniku bile preveč nemirnega. Sledovi avtomobilov do pašnika se vidijo, od koga so in ali so storilčevi, bodo moraai raziskati pristojni.  

VETERINAR POMAGAL, POLICIJA NAREDILA ZAPISNIK

Na policiji so nam povedali, da so glede ranjene žrebičke ugotovili, da jo je neznani storilec s strelnim orožjem poškodoval in da o primeru še zbirajo obvestila za izsleditev doslej še neznanega storilca zaradi suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali. Ko bodo zbrana vsa obvestila, bo o vseh ugotovljenih okoliščinah obveščeno pristojno državno tožilstvo. Zapisali so še, da se v podobnih primerih največkrat ugotovi sum storitve kaznivega dejanja mučenja živali, za katerega je predpisana denarna kazen oziroma kazen zapora do enega, ali v primeru hujšega mučenja do dveh let zapora. Sankcije za kazniva dejanja izreka pristojno sodišče. Na naše vprašanje ali kaznivih dejanj na pašnikih govedi, konj ali drobnice v zadnjih letih beležijo več, so nam odgovorili, da statistike ne vodijo na način, da bi nam lahko odgovorili vprašanja.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) o dogodku nima informacij. Prav tako nimajo podatka, da bi v zadnjih dveh letih obravnavali dogodke v zvezi z usmrtitvami oziroma ustrelitvami ali večjimi poškodbami konj ali goveda na pašnikih ali, da bi bili seznanjeni s tem, da so veterinarji praktiki zdravili tovrstne primere. V letošnjem letu je bil obravnavan primer, ko je obležala žival na pašniku (breja krava), ki je kljub veterinarski oskrbi poginila. Pri tem so v odgovoru še pojasnili, da uradni veterinar (veterinarski inšpektor), ki je zaposlen na UVHVVR  zadevo obravnava v okviru uradnega veterinarskega nadzora, v nobenem primeru pa ne zdravi živali, saj omenjeno veterinarsko dejavnost skladno z zakonodajo izvajajo veterinarji veterinarske organizacije. Na UVHVVR so še povedali, da vse stvari v povezavi s strelnim orožjem in posledičnim poškodovanjem živali primarno obravnava policija, v tem delu pristojna tudi uradna veterinarska služba. Odobreni veterinarji načeloma izvajajo terapijo brez prijave inšpekciji,v kolikor se jim ne zdi nič sumljivo ali v nasprotnem primeru sami obvestijo policijo v primerih strelnih ran. V zgoraj omenjenem primeru je rejec obvestil policijo in kot smo že povedali je policija tudi naredila zapisnik in kot pravijo, se zadeva še preiskuje.