Multipolitični razvoj podeželja

14 septembra, 2021
0
0

Tema neformalnega srečanja ministric in ministrov za kmetijstvo na Brdu pri Kranju je bila krepitev dialoga med urbanimi in ruralnimi območji. Kot je povedal komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski za razvoj podeželja ni pristojna le SKP, pač gre za sinergijo več politik.

Na podeželju se stikajo različni interesi in vrednostni sistemi, med katerimi nekateri lahko sobivajo brez težav, pri drugih pa povzročajo trenja. Poseben izziv je umeščanje kmetijstva in njegovih praks v novo poselitveno strukturo podeželja, pa tudi vsakdanje življenje podeželskih skupnosti. Ministri so se v razpravi osredotočili na iskanje odgovorov, kako države članice vidijo sobivanje med mestom in podeželjem, kako rešujejo izzive sobivanja in preprečujejo konflikte ter kakšna je pri tem vloga skupne kmetijske politike. V razpravi so poudarili izzive za razvoj podeželja kot so na primer infrastrutkura na podeželju. Podeželska območja morajo biti izenačena z urbanimi naselji tako v cestni povezavi, zdravstvu, šolstvu, kulturi in drugih področij. Podeželje je treba približati mestom, da je življenje na podeželju podobno, enako ali celo bolj kakovostno kot v mestnih središčih. Za reševanje težav na podeželju kot so smrad, ropot, mrčes je treba vnašati nove tehnologije in prakse ter bo tako vpliv kmetijstva na območju manjši. Ministri so se strinjali, da je podeželje večnamenski prostor, v katerem sobivajo in se dopolnjujejo različne dejavnosti, ki si po drugi strani tudi konkurirajo. Družbeno vlogo podeželja je zato treba poskušati na novo opredeliti ter ga obenem podpreti v vsej njegovi raznolikosti in kakovosti.

Glede afriške prašičje kuge, ki se širi v 14 evropskih državah je komisar obljubil podporo kmetom in tudi pomoč kmetom, ki so utrpeli izgube zaradi bolezni. Poudaril je, da morajo države članice v svojih nacionalnih strateških načrtih predstaviti predloge pomagati kmetom in na kakšen način jih zavarovati pred boleznijo.

KMETJE OHRANJAJO PODEŽELJE VITALNO

Slovenski minister dr. Jože Podgoršek je na tiskovni konferenci razpravo evropskih kmetijskih ministrov označil za pomemben prispevek slovenskega predsedovanja k prihodnosti podeželja, ki jo bo med drugim oblikovala tudi pred kratkim objavljena Dolgoročna vizija za podeželska območja do leta 2040. Povedal je, da sta krepitev podeželskih območij in zagotavljanje dialoga med urbanim in podeželskim okoljem ključna za dolgotrajen in uravnotežen razvoj evropske celine. Verjame, da so z razpravo dodali kamenček v mozaik možnih priložnosti za opolnomočenje podeželskih območij in bolj uravnotežen odnos med ruralnim in urbanim, predvsem v procesih odločanja. Prepričan je, da le dialog lahko prepreči konflikte, ki nastajajo v procesu pridelave hrane, na kar so opozorili tudi predstavniki zadrug in kmetov. Vsi so na srečanju poudarili pomen razvoja podeželja, pomen vloge ženske in mladih na podeželju, ki bodo v bodoče skrbeli za obdelanost in razvoj ter pridelavo hrane. Kmetom je treba priznati vlogo, ki jo imajo in s katero ohranjajo okolje vitalno, primerno za življenje vseh ne le pridelovalcev hrane. Pri tem se članice države med seboj razlikujejo, je še povedal Podgoršek, ko so izpostavile območja, kjer se ljudje izseljujejo in marsikje prihaja do zapuščenih območij.

PRIHODNOST EVROPE V RAZVOJU PODEŽELJA

Kmetijski ministri želijo podeželskim območjem dati večji vpliv pri izgradnji prihodnosti Evrope, saj proizvajajo našo hrano, vzdržujejo dediščino in ohranjajo krajino. Pri tem bo imela ključno vlogo Dolgoročna vizija za podeželska območja do leta 2040, ki jo je predstavil komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski in je bila sprejeta junija letos. Janusz Wojciechowski je povedal, da ja vizija za podeželje tesno povezana  z novo kmetijsko politiko, saj kmetijstvo vpliva na podeželje, na življenje na podeželju. V enem desetletju je v EU izginilo štiri milijone majhnih kmetij zaradi negativnih procesov preobrazbe kmetovanja.  Cilj  vizije je okrepiti in povezati podeželska območja ter omogočiti, da ta postanejo odpornejša in uspešnejša. Državljani vse bolj opažajo, da sta vloga in pomen podeželja premalo cenjena, kar je bilo jasno sporočilo javnih posvetovanj, raziskav in analiz, izvedenih v pripravi na dolgoročno vizijo za podeželska območja, je povedal Wojciechowski. Kmetovanje vpliva na podobo podeželja, ti procesi pa ne potekajo le na podeželju, ampak tudi v mestih. Pogosto se pojavi problem odsotnosti javnega prevoza na podeželju, kar pa ni težava le podeželja, temveč tudi v mestih.  Če na podeželju ni javnega prevoza, se ljudje iz podeželja z avtomobili vozijo v mesto in v mestih je tako še več onesnaženja zaradi velikega prometa. Iz povedanega je komisar prepričan, da je potrebna sinergija me posameznimi vrstami politike. Za uresničitev obsežne vizije je bistveno, da k njej dejavno in stalno prispevajo vse ustrezne politike, torej za razvoj podeželje ni le SKP, pač pa so tu še sredstva iz kohezijskega sklada in iz sklada za okrevanje, je bil jasen Janusz Wojciechowski.