Doživetje pristne narave na kmetiji Lamperček

28 septembra, 2021
0
0

Na meji dveh sosednjih občin, Dobrne in Velenja, natančneje Črnovi pri Vinski Gori leži kmetija Lamperček, kmetija družine Drev, katere osnovna dejavnost je reja jelenov, damjakov in muflonov ter izletniški turizem na kmetiji. Lahko najamete prostor za piknik z več možnostmi športnih aktivnosti ali zaprt prostor za team bildinge ali druga srečanja. Najnovejša dopolnitev kmetije je glamping v njihovi dolini miru.

Na meji dveh sosednjih občin, Dobrne in Velenja, natančneje Črnovi pri Vinski Gori leži kmetija Lamperček, kmetija družine Drev. Lokalna cesta Vinska Gora – Dobrna razdeli 18 hektarsko kmetijo na dva dela. Na eni strani je prostor za piknik z velikim otroškim igriščem in možnostmi številnih športnih aktivnosti ter na jasi, kot ji pravijo Drevovi, dolini miru še dva šotora za glamping. Na drugi strani ceste, kjer je pred velikimi portalnimi vrati na eni strani majhno parkirišče, na drugi strani table Turističnega društva Vinska Gora, ki tudi z zvočnimi posnetki, predstavlja pot Škratka Biserka. Nekaj kilometrov dolga krožna pot, ki poleg ogleda več naravnih in drugih znamenitosti vključuje tudi ogled kmetije Lamperček.

DOMAČIJA Z OBORO JELENOV, DAMJAKOV IN MUFLONOV

Za vhodnimi vrati in za mogočno lipo stoji stara stanovanjska hiša, za njo pa več obnovljenih gospodarskih poslopij. Med hišo in preurejenim starim hlevom je dvorišče, lepo urejena velika terasa z otroškim igriščem za sprejem gostov. Na drugi strani hleva je odprt kozolec, ki je prav tako namenjen sprejemu gostov in zelo primeren za najrazličnejše delavnice, v zgradbi pa še dodaten prostor, ki je urejen za delovna ali druga srečanja ter praznovanja. Na desni dvorišča je lovski in etnografski muzej, katerih posamezni deli, predvsem kmečka orodja in druga oprema krasijo kotičke vseh drugih poslopij, tudi še vedno ohranjenega starega silosa. V lovskem muzeju so številne trofeje živali, ulovljenih tako v Sloveniji kot v tujini. Za vsem tem se razprostira 13 hektarjev pašnikov in gozda, kjer se pase več kot sto jelenov, damjakov in muflonov. V začetku pašnikov je še star toplar, ki so ga prenesli od drugod in star kozolec, ki je tipičen za te kraje in je bil za namen skladiščenja kmečkih strojev in orodja, pove Tomaž Drev in doda, da je njegov stari oče bil tesar in je izdeloval tovrstne kozolce.

Nedaleč vstran imajo Drevovi še eno šesthektarsko kmetijo, kjer je polovica gozdov in polovica travnikov, ki jih pokosijo za krmo za živali pozimi.

ŠTRUKLJI IN DIVJAČINSKE SALAME

Izletniška kmetija Lamperček je odprta od maja do septembra oziroma oktobra ob petkih, sobotah in nedeljah ter po predhodnem naročilu katerikoli dan v tednu. Pogostili vas bodo z domačimi divjačinskimi dobrotami in vas povabili, da si ogledate kmetijo. Na kmetiji se lahko okrepčate s suho mesnatimi divjačinskimi izdelki, domačim kruhom, sokovi, ne manjka niti kapljica rujnega, žganje in likerji. Ob domačiji je velik travniški sadovnjak z več starimi sortami jabolk, iz katerih naredijo vrhunske domače sokove in pijače. Ob jablanah je tudi nekaj dreves orehov, ki jih prav tako ponudijo gostom ob različnih jedeh. Ob vikendih ne manjka domačih štrukljev, za predhodno najavljene skupine pa pripravijo tudi drugo domačo hrano, predvsem slovijo po divjačini v lovski omaki s prilogo.

V vsakem kotičku dvorišča je razstavljeno starinsko orodje, razne kmečke naprave in pripomočki, ki pričajo o življenju in delu v preteklem stoletju.

Na domačiji Lamperček so še posebej dobrodošli otroci. Gospodar Tomaž Drev jim poskuša približati svet na kmetiji, navduši jih z ogledom živali v lovskem muzeju ter jim razkaže etnološko zbirko. Nauči jih pripraviti hrano za divjad, prav tako pa so lahko prisotni tudi pri hranjenju živali. Ne manjka niti sprostitev na otroških igralih in pri igrah z žogo. Poleg rojstnodnevnih zabav organizirajo tudi poletno-počitniške delavnice za otroke.

Tako otroci kot tudi ostali gostje in različne skupine od blizu in daleč so navdušeni nad bogato zbirko različnega kmečka orodja, pripomočki in posodami, ki so jih uporabljali predniki. Zbirka tako etnografskega muzeja kot lovskega muzeja na kmetiji je sad dolgoletnega zbiranja in restavriranja dediščine prednikov, ki jo je začel že Tomažev oče.

Na kmetiji boste okušali domače divjačinske salame, štruklje, sadne sokove in ob tem opazovali čredo jelenov, damjakov in muflonov.

KMETIJA IN TURIZEM Z ROKO V ROKI          

Drevovi vse izdelke prodajo v okviru izletniške kmetije, bodisi v narezkih in še več kot nakup njihovih obiskovalcev, zato bodo v enem do muzejskih prostorov uredili tudi prodajni kotiček, kjer bodo na voljo vsi njihovi izdelki.

Zelo pa kmetija sodeluje s Turistično zvezo Velenje in Turističnim društvom Vinska Gora, preko katerih sprejmejo veliko gostov. Veliko obiskovalcev kmetije je enodnevnih izletnikov Šaleške doline, ki obiščejo rudnik v Velenju, številne druge naravne in kulturne znamenitosti ali pa so v le tri kilometrov oddaljenem zdravilišču v Dobrni in si vzamejo čas za obisk kmetije Lamperček ter pokušino njihovih dobrot.

Najnovejša dopolnitev kmetije je glamping, kjer je urejen prostor za piknik na prostem z velikim igriščem in se območje konča na jasi v dolini miru, kjer sta postavljena dva šotora.