Grajska kmetija v Kočevju

12 oktobra, 2021
0
0

Stane Knežić iz Kočevja se s čebelarjenjem ukvarja že 20 let. Pred dobrimi desetimi leti je pustil službo in postal poklicni čebelar. Od takrat ima čez 200 čebeljih družin, v zadnjih letih od 350 do 400 skupaj z rezervnimi in družinami za prodajo. »Čebele so moje sodelavke in jaz živim zanje, one pa zame,« pravi Stane, ki želi čebelarstvo v prihodnje povezati v zgodbo, ki bo vključevala učni turistični čebelnjak z apiterapijo ter nočitvami in glampingom na kmetiji.

Prvi panj je imel Stane Knežić pred več kot 20 leti. Starši se niso ukvarjali s čebelarstvom, je pa bil čebelar njegov stari oče. Stane se je nad čebelami navdušil v srednji šoli Grm v Novem mestu, kjer je bil tudi zaposlen. Ob pomoči mame Jadranke, očeta Marjana, dveh sester in številnih prijateljev je ves svoj prosti čas posvetil predvsem čebelam, s prihranki iz plače pa nabavljal vso ustrezno opremo za čebelarjenje. Veliko se je izobraževal, hodil na številna predavanja, bral domačo in tujo literaturo ter se učil na podlagi lastnih izkušenj. Pridobil je licenco za vzrejevalca matic, poskuševalca medu in preglednika medu.

Pred desetimi leti, ko je imel že okrog 220 čebeljih družin, se je odločil, da bo službo, ki jo je takrat opravljal v mlekarni Kočevje, pustil in bo njegovo življenje ter delo le pri čebelicah. Danes je prepričan, da se je takrat pravilno odločil. »Bil je pravi čas, kar danes mogoče ni več, poleg tega so mlekarno v Kočevju kmalu zatem zaprli in bi najbrž ostal brez službe, čeprav bil sem pred tem prepričan, da živilska dejavnost ne more propasti.« Pri odločitvi, da gre po svoji samostojni poti, ga je podpirala predvsem mama, ki mu je ves čas veliko pomagala in mu še vedno. Tudi oče stopi v trgovino in postreže kupce, kadar Staneta ni doma.

150 čebeljih družin na leto vzredi za prodajo čebelarjem po Sloveniji in že 12 let tudi čebelarjem v Franciji.

ČEBELE DAJO TOLIKO, KOLIKOR DA NARAVA

Stane ima v zadnjih letih od 350 do 400 čebeljih družin, skupaj z rezervnimi družinami in družinami, ki so za prodajo. Čebelje družine ima na šestih različnih lokacijah na Kočevskem. En čebelnjak pa je v vasi Potov Vrh ob vznožju Gorjancev na Dolenjskem. Na Kočevskem njegove čebele nabirajo gozdni, cvetlični, lipov, hojev in občasno smrekov med, v Novem mestu pa kostanjevega.

O dobri ali slabi letini zelo nerad govori, pač pa je vedno zadovoljen s tem, kar mu čebele dajo, ker, kot pravi, to ni odvisno od njih, pač pa od narave. Ve pa tudi, da je on tisti, ki mora poskrbeti za čebele in jim pomagati, če je slaba letina in ni dovolj paše. Letos je točil gozdnega, cvetličnega in nekaj hojevega medu. Glede na vreme je bilo medenje hoje pravo presenečenje. Čeprav je bil še ves september topel in sončen in so bile čebele zelo aktivne, pa jih je že konec avgusta začel pripravljati na zimo. Tako je tudi prav, še zlasti, če čebelarju več pomenijo čebele kot med.

Izdelki so med z oreščki, med s cimetom, med s čokolado Medvedje sanje in paradni izdelek Medopin.

NA SEJMIH TUDI V ITALIJI IN AVSTRIJI

Med in medene izdelke prodaja v lastni trgovini v pritličju hiše v središču Kočevja, kjer živi s svojimi starši, in v manjših lokalnih trgovinah po vsej Sloveniji, predvsem v Kočevju, Ljubljani in Novem mestu.

Kočevje je pobrateno z občino Dolina pri Trstu in po 15 letih sodelovanja na tamkajšnjem sejmu ima tam veliko prijateljev in znancev, ki so njegovi redni kupci in se medsebojno obiskujejo. Sejmov se je udeleževal tudi v Avstriji in po Sloveniji, kjer je preko Čebelarske zveze Slovenije predstavljal med višje kakovosti, kočevski gozdni med z zaščiteno označbo porekla. Bil je tudi predsednik Čebelarskega društva Kočevje in predsednik Združenja kočevski med.

Ves med in medene izdelke prodaja z lastno promocijo in priporočili od ust do ust.

V novem učnem čebelnjaku je v spodnjem delu prostor za degustacije in delavnice, v zgodnjem pa so čebelje družine s prostorom za apiterapijo.

ČEBELARSTVO IN TURIZEM

Stane ima za dopolnitev ali nadgraditev čebelarstva še veliko idej, ki jih počasi, korak za korakom uresničuje in dela zgodbo svoje kmetije, za katero pripravlja tudi novo blagovno znamko Grajska kmetija. V vasi Ostrog pri Kostanjevici na Krki je na 0,80 hektarja zasadil 550 dreves kutin in 30 nešpelj. Pridelava in predelava sadja bo dopolnitev čebelarstva. Hkrati pa na robu Kočevja v Podgorski ulici, kje ima čebelnjak, ureja nov učni turistični čebelnjak, v katerem bo prostor za degustacije in druge dejavnosti. Zgornji prostor čebelnjaka bo kmalu urejen tudi za apiterapijo. Okrog parcele so travniki, na katerih se pase nekaj njegovih govedi in dva konja, za njimi pa gozdovi. Pred gozdovi je še Stanetova hiša, ob kateri je prav tako čebelnjak, starejša hiša pa čaka na obnovo za nočitve na kmetiji z možnostjo kampiranja. V sodelovanju z drugimi ponudbami želi Stane v Kočevje povabiti enodnevne ali večdnevne goste, ki si bodo poleg drugih naravnih in kulturnih znamenitosti ogledali in spoznali predvsem njegove čebele, poizkusili med in medene izdelke in v prihodnje še kaj drugega.