Mandarine nad strunjanskim zalivom

15 oktobra, 2021
0
0

Na izletniški kmetiji Giassi – Žagar v Strunjanu so pred leti zasadili še mandarine in granatna jabolka. Kljub pozebi, mrzlemu in deževnemu maju, poletni suši in pomanjkanju padavin v septembru in burji v oktobru, so nekatera drevesa mandarin bogato založena s sladkimi sočnimi sadeži. Prvi sadeži so že dozoreli, ostali dozorevajo v teh dneh.

V naslednjih dneh bodo začela dozorevati tudi granatna jabolka. Teh je na drevesih manj kot je pridelovalec Franco Giassi pričakoval. Med posameznimi drevesi je velika razlika, nekatera imajo le nekaj sadežev, druga so bolj polna. Zagotovo je na letošnji pridelek vplivalo neugodno vreme, lahko pa, da je razlog za različno oboloženost posameznih dreves kje drugje. Nasad granatnih jabolk je še mlad in potrebno je še leto, dve ali celo več, da bodo drevesa prišla v polno rodnost. 

Pridelava mandarin in granatnih jabolk na Primorskem nima tradicije, saj agrumi potrebujejo še toplejše podnebje in se pridelujejo južneje od nas, v Italiji, Španiji, Grčiji, Turčiji in drugod. Tu in tam je na nekaterih vrtovih videti eno ali dve drevesi mandarin, limon ali pomaranč, še pogosteje pa drevo granatnega jabolka, medtem ko se v zadnjih letih vse več tržnih sadjarjev odloča za ureditev manjšega nasade tovrstnega sadja. 

Ker so to v glavnem mladi nasadi in še niso v polni rodnosti,v zadnjih letih pa so vse pogostejše pozebe, suše, toče ali druge nevšečnosti, pridelka še ni bilo veliko za prodajo. Vse, kar je naprodaj, pa je v trenutku, ko je sadje pobrano tudi že prodano.