Agrumi nad Strunjanskim zalivom

2 novembra, 2021
0
0

Na izletniški kmetiji Giassi – Žagar v Strunjanu so pred leti poleg nasada kakija in artičok zasadili še mandarine in granatna jabolka. Kljub pozebi, mrzlemu in deževnemu maju, poletni suši, pomanjkanju padavin v septembru in burji v oktobru so nekatera drevesa mandarin bogato obložena s sladkimi sočnimi sadeži. Prvi so že dozoreli, ostali dozorevajo v teh dneh.

V kratkem bodo začela dozorevati tudi granatna jabolka, ki jih je na drevesih manj, kot je bilo pričakovano. Med posameznimi drevesi je velika razlika, nekatera imajo le nekaj sadežev, druga so bolj polna. Zagotovo je na letošnji pridelek vplivalo neugodno vreme, res pa je, da je nasad granatnih jabolk še mlad in bo minilo še par let, da bodo drevesa v polni rodnosti. 

Ob domačiji je 30 let staro drevo granatne jabolke, ki vsako leto bogato rodi.

Pridelava mandarin in granatnih jabolk na Primorskem nima tradicije, saj agrumi potrebujejo še toplejše podnebje in se pridelujejo južneje od nas, v Italiji, Španiji, Grčiji, Turčiji in drugod. Na nekaterih primorskih vrtovih je sicer videti eno ali dve drevesi mandarin, limon ali pomaranč, še pogostejša so granatna jabolka, v zadnjih letih pa se tudi tržni sadjarji na Obali in Goriškem odločajo za ureditev manjšega nasada tovrstnega sadja. Ti nasada povečini še niso v polni rodnosti, a kljub temu imajo nekatera drevesa že veliko sladkih sadežev, ki jih pridelovalci brez težav prodajo.

V nasadu je več sort mandarin, ki dozorevajo druga za drugo.