Škode na vrtninah zaradi ptic

2 novembra, 2021
0
0

Posevki so pred divjadjo zavarovani z električnim pastirjem, žal pa z neba dnevno letajo jate ptic, ki delajo na sadju in vrtninah veliko škode. Na kmetiji Roberta Bolčiča v Portorožu so v ravnini v Vinjolah pri Luciji tudi letos čudoviti posevki jesensko-zimske zelenjave, kot so ohrovt, koromač, cikorija in radiči, ki pa so okljuvani od številnih golobov grivarjev. 

Večino posevkov imajo ograjenih z električnim pastirjem, saj bi jim drugače veliko pridelka vzela številčna divjad. Žal pa zvočni kričači, svetleči trakovi, baloni in cd-plošče ne prestrašijo številčnih jat golobov, ki letos še bolj kot druga leta delajo škodo na sadikah in pridelkih. 

Številni pridelovalci imajo škodo zaradi divjadi, predvsem divjih prašičev, letos pa delajo škodo tudi ptiči, predvsem golobi.

Kot pravi Jožica Bolčič, je škodo prijavila pristojnim na OE Zavoda za gozdove, ki  so se potem na lastne oči prepričali, koliko golobov je lahko v eni jati in da se ne bojijo ničesar več. Takoj ko Bolčičevi zapustijo posevke v Vinjolah, »opazovalni« golob sporoči jati, da se lahko vrne in nadaljuje s škodo na vrtninah. Tako velikih škod zaradi ptic primorski pridelovalci niso imeli nikoli doslej, do letos tudi ni bilo toliko golobov.

Na posevku koromača je pridelek manjši za 50 do 60 odstotkov. Golobi so začeli kljuvati že majhne sadike, ki so se posušile. Preživele rastline so se sicer obrasle, ker so v času rasti skrbeli za dobro prehrano, ga zalivali in uporabili potrebno zaščito, a pridelka bo manj ali pa bo netržen, ker ni naredil prave oblike. Tudi radič je na udaru.

Če ni kakija, je za lačne ptice dober tudi koromač ali ohrovt.

Bolčičeva je sicer zadovoljna, da je bila prijava škode takoj upoštevana, vendar se boji, kako bo ocenjena in kakšno bo izplačilo, še sploh zaradi starega cenika. Tako na Kmetijsko gozdarski zbornici kot na pristojnem ministrstvu za okolje in prostor naj bi se sicer pripravljali nov ceniki, a zaenkrat še veljajo že desetletje in več stari.

Stroški pridelave so veliki, izgube pridelka zaradi divjadi in ptic pa vedno večje.