Dan slovenske hrane naj bo vsak dan

23 novembra, 2021
0
0

Več kot 310.000 otrok, vzgojiteljev in učiteljev v šolah in vrtcih je v petek obeležilo dan slovenske hrane s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Kljub epidemiji se jim je pridružilo tudi nekaj drugih javnih zavodov in institucij, ki se zavedajo pomena uživanja slovenske hrane vsak dan, vsak teden in vse leto.

Še vedno je veliko šol, ki živila nabavljajo po najnižjih cenah. Na srečo pa je tudi vse več tistih, katerim cena ni več glavno merilo, pač pa so to kakovostni, lokalni pridelki in izdelki.

Na osnovni šoli Stranje ob organizatorki šolske prehrane in usklajeni kuharski ekipi že leta sledijo smernicam zdravega šolskega prehranjevanja in nabave čim več lokalnih živil. In zadovoljni so otroci, starši in vodstvo šole.

V tednu pred dnevom slovenske hrane so vsak dan pripravili kosilo, ki je tradicionalno za eno od slovenskih pokrajin. Izbrali so Zasavje, Gorenjsko, Prekmurje, Kozjansko in Primorsko. Otroci so imeli na jedilniku grenadirmarš – pažen krompir s testeninami, všenat zelje (prosena kaša in kislo zelje), bograč in prekmursko gibanico, korejevec (gosta juha s korenjem in fižolom) ter ribji brodet. Otroci so vse jedi dobro sprejeli, saj so domačih okusov živil in jedi, ki jih uvajajo v šolsko prehrano, že navajeni.