O preteklem delu in novih nalogah KGZS

22 decembra, 2021
0
0

Vodstvo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) je na novinarski konferenci predstavilo dosežke dela preteklega leta in spregovorilo o načrtih zbornice ter prihodnosti slovenskega in evropskega kmetijstva.

»Leto 2021 bo zgodovinsko, ker bo prvič po vstopu Slovenije v Evropsko unijo država namenila veliko več za kmetijstvo v strateškem načrtu Skupne kmetijske politike, kot to zahtevajo evropski predpisi,« je poudaril predsednik KGZS Roman Žveglič. Dodatnih 310 milijonov evrov za razvoj kmetijstva v drugem stebru je ena od zahtev, ki so bile uslišane, ker so bila to skupna prizadevanja vseh nevladnih organizacij od Zveze podeželske mladine, Sindikata kmetov, Zadružne zveze, Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij ter KGZS. »To je le še eno potrdilo, da s skupnimi prizadevanji, preseganjem ozkih lastnih interesov in odločnostjo lahko tudi kmetje nekaj dosežemo,« je povedal Roman Žveglič, ki upa, da se bodo razmere na trgu umirile in bodo odkupne cene omogočile preživetje ter razvoj slovenskega kmetijstva.
Direktor KGZS Janez Pirc je pohvalil ekipo sodelavcev sistema Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in izpostavil vrsto aktivnosti, s katerimi je zbornica v letu 2021 prispevala k uspešnemu delu pri prenosu znanja, ureditvi zakonodaje in dodatnih spodbud za kmetovanje, kot so strokovno in pravno svetovanje, različni uspešno izvedeni projekti, uspešna izvedba vnosa zbirnih vlog, selekcijsko delo v živinoreji, pridobitev finančne pomoči različnim panogam in drugo.

V letu 2022 bo poudarek na oblikovanju primerne zakonodaje, zagotavljanju stabilnega delovanja javnih služb, promociji kmetijstva in nadaljevanju zastavljenega dela.