Potrjen primer ptičje gripe

27 decembra, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Danes, 27. decembra 2021 je bil na podlagi pozitivnih rezultatov preiskav v Sloveniji potrjen prvi primer aviarne influence (H5N1) pri domači perutnini na manjšem gospodarstvu na območju občine Slovenska Bistrica. Sum je postavil veterinar praktik na podlagi prijave imetnika o povečanem poginu perutnine, so sporočili iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

V zvezi s prijavo se je sestalo Državno središče za nadzor bolezni in krepi na okuženem gospodarstvu in območjih z omejitvami se izvajajo v skladu z zakonodajo.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ponovno opozarja na pomen zgodnjega odkrivanja bolezni, saj se le z zgodnjim odkrivanjem in hitro potrditvijo bolezni lahko omeji širjenje bolezni in posledično zmanjšajo škode, ki jih pojav bolezni povzroči. Pri znakih, ki bi lahko kazali na pojav aviarne influence v reji, je treba biti pozoren predvsem na zmanjšano porabo krme in vode (za več kot 5 %), padec nesnosti (za več kot 5 %), povišan pogin (za več kot 3x od običajnega dnevnega pogina) ali kakršne koli klinične znake (živčni znaki, respiratorna obolenja, driske) ali posmrtne spremembe, ki kažejo na bolezen aviarne influence. V primeru katerega od naštetih znakov naj rejci perutnine nemudoma pokličejo svojega veterinarja. UVHVVR še poziva rejce perutnine, da dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe, s katerimi lahko preprečijo oziroma zmanjšajo možnost vnosa bolezni v reje in prenos med rejami.