Izolani na referendumu glasovali proti občinskemu prostorskemu načrtu

10 januarja, 2022
0
0

V občini Izola so na referendumu minulo nedeljo odločali o občinskem prostorskem načrtu. Po neuradnih izidih jih je od 4239 volivcev, ki so se udeležili referenduma, proti uveljavitvi odloka o občinskem prostorskem načrtu glasovalo 3062, za pa 1169.

Občinski prostorski načrt je izolski občinski svet potrdil na začetku julija. Že kmalu po njegovi uveljavitvi so v civilni iniciativi Gibanje za Izolo sprožili pobudo za referendum in nato novembra predali 952 overjenih podpisov za njegov razpis. OPN po njihovih navedbah predvideva pretirano pozidavo tudi najboljših kmetijskih zemljišč in ne upošteva pobud domačih kmetov. Prav tako po navedbah iniciative niso predvidena neprofitna stanovanja za mlade in druge občane.

Volilna udeležba je bila 31,56-odstotna, s čimer je bil presežen tudi 20-odstotni kvorum, potreben za veljavnost izida.

»Občina Izola je odločitev glede občinskega prostorskega načrta, ki ga je sprejel občinski svet s podporo vseh svetniških skupin razen ene, v celoti prepustila volivkam in volivcem, zato se tudi ni prijavila v referendumsko kampanjo. Občinska uprava in občinski svet izid referenduma spoštujeta. V skladu z zakonom do junija 2022 ni mogoče začeti obravnave novega predloga OPN. V prihodnjih dneh bodo organizirani posveti vodstva Občine Izola s svetniškimi skupinami občinskega sveta ter s civilnimi iniciativami, ki bodo podlaga za odločitve o načinu priprave in vsebinah novega predloga občinskega prostorskega načrta. 
Hkrati Občina Izola tudi opozarja, da v skladu z zakonom in statutom občine do sprejema veljavnega OPN ne bo mogoče spreminjati zastarelih občinskih prostorskih aktov, saj so prenehali veljati z 31. 12. 2021. Dovoljeno je zaključiti le postopke, začete že v prejšnjem letu. V preteklosti so zastareli občinski akti že omogočali špekulacije in odškodninske tožbe. Občankam in občanom ter investitorjem pa do sprejema novega OPN ne bo mogoče predlagati kakršnih koli sprememb podrobnih prostorskih načrtov, če bi želeli graditi ali dograjevati svoje nepremičnine,« pojasnjuje župan Danilo Markočič.