Dobra prodaja žrebet in plemenskih živali

18 januarja, 2022
0
0

V Sloveniji okrog 27 .000 vseh kopitarjev, približno polovica je čistopasemskih živali, polovica pa križancev.  V pasemski sestavi je še vedno najmočneje zastopan slovenski hladnokrvni konj, med 3.500 do 3.600 konj, ki skupaj  s posavskim konjem, ki kot edini hladnokrvni pasmi pri nas predstavljata 40 odstotkov populacije živali, za katere se vodijo rodovniške knjige.

Reja hladnokrvnih konj kot gospodarska panoga za vzrejo za meso postaja vedno bolj ekstenzivna, živali se vedno bolj uporablja tudi za vsakdanjo rabo za vožnjo z zapravljivčki, vozovi in tudi za jahanje.

V letu 2021 je bilo registriranih 774 žrebet oziroma konjev slovenske hladnokrvne pasme (SHP) in v rodovnik sprejetih 128 plemenskih kobil. Večina žrebet za zakol se še vedno proda v Italijo, žrebičke pa ostajajo v reji  oziroma se prodajajo za nadaljnjo rejo. V zadnjih mesecih je odkupna cena dobra in tudi plemenskim živalim se je glede na manjšo ponudbo cena precej zvišala. 

Na kmetiji Pr Špan iz Velike Dobrave pri Višnji Gori imajo devet oziroma deset plemenskih kobil, enega žrebca in če je vse vredu še enkrat toliko mladih živali. Letos imajo devet plemenskih kobil in devet mladih živali, od tega tri žrebeta in šest žrebičk. Eden žrebček je bil odbran za nadaljnjo rejo v državno žrebetišče za bodočega plemenjaka, ostale živali, predvsem žrebičke so za obnovo reje in za prodajo za nadaljnjo rejo oziroma žrebeta za zakol.Na fotografiji je France Omahen, gospodar kmetije in tudi presednik Združenja rejcev konj SHP.

Več o reji in odkupnih cenah konj pri nas pa v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa.