Blagoslov poprtnikov na Golem

18 januarja, 2022
0
0

TNekoč so poprtnik blagoslovili po domovih. Prvo nedeljo po svetih treh kraljih so leta 2020 prvič po dolgih letih obudili blagoslov poprtnika, sicer ne po domovih, ampak v vaški cerkvi Sv. Marjete na Golem. 

Tokrat so gospodinje imele tudi delavnico peke tega prazničnega kruha. Prikaz peke in krašenja poprtnika je bil zanimiv predvsem za mlade peke in pekarice. Mladina je bila navdušena in z velikim veseljem in ustvarjalnostjo so krasili kruh s krščanskimi simboli in okraski iz narave. To je tudi dokaz, da znanje peke poprtnika še ni zamrlo. Od leta 2013 je poprtnik vpisan v register nesnovne kulturne dediščine pri Ministrstvu za kulturo. V registru pa so vpisani tudi nosilci izročila priprave poprtnika, med njimi tudi Iva Jakič iz Golega, ki skrbijo, da se pridobljeno in obujeno znanje nadaljuje iz roda v rod.

9. januarja 2022 so domačini v cerkev Sv. Marjete prinesli kar 13 poprtnikov, ki jih je kaplan Tadej Ložar letos že drugo leto (lani blagoslova ni bilo zaradi ukrepov koronavirusa) blagoslovil. Po maši so nekatere poprtnike tudi poizkusili.