Lokalna tržnica Brezovica

25 januarja, 2022
0
0

Že več kot šest let vsak petek popoldan pred gasilskim domom Brezovica deluje  tržnica.  Sveže sezonske vrtnine in sadje, jajca, med, mesni in mlečni izdelki, moke in drugi mlevski izdelki ter olja in semena ponujajo predvsem lokalni pridelovalci in tudi pridelovalci sosednjih regij.

Ideja se je porodila že leta 2014, leto dni kasneje pa je Občina Brezovica uredila vse potrebno, da je lokalna tržnica zaživela. S tem občina, ki pridelovalcem in drugim ponudnikom nudi stojnice brezplačno, spodbuja razvoj podeželja in kmetijstva ter ozavešča prebivalstvo o pomenu lokalno pridelane hrane. Naloga ponudnikov pa je, da ponujajo domače in kakovostne pridelke in izdelke.

Med ponudniki sta Marija in Tadej Dolenc, ki sta z ekološko pridelavo začela, ko se je začela vzpostavljati tržnica v Brezovici. Na večini njihovih površin nikoli niso uporabljali umetnih gnojil in fitofarmacevtskih sredstev, zato so čiste in spočite, tudi nekaj travinja so preorali. Na približno dveh hektarjih in v dveh rastlinjakih velikosti 250 kvadratnih metrov in še dveh manjših pridelata vse sadike sama, večinoma iz lastnih semen. Skupaj pridelujeta vsaj 30 različnih vrst in sort sezonskih vrtnin, in sicer po načelu biodinamike. Kakovost svežih vrtnin je odvisna od pobiranja v optimalni zrelosti, pove Tadej Dolenc, vse viške pa takoj predelajo in izdelke ponujajo v času, ko je svežih vrtnin manj. Med izdelki so tako domači kečap, korenčkov sok, bučkin kompot, razni namazi in vložena česnova stebla, ki jih bolj poznajo na Primorskem, kot posebnost pa navdušujejo tudi kupce na Brezovici. Vrtnine, vložnine in jajca prodajajo tudi na vrhniški tržnici, na ekološki tržnici v Šiški v Ljubljani in na kmetiji Pod Goricami pri Vnanjih Goricah.

Pri Dolencu imajo tudi samopostrežno trgovinico »na zaupanje«.

Čebelarka Tatjana Grdadolnik skrbi v povprečju za 120 čebeljih družin. Lansko leto je bila slaba letina, a je s prevoznimi panji ob pravem času našla ustrezno pašo, da so čebele dale tudi dovolj medu za številne stranke. Čebele vozi na pašo na Primorsko ter na bližnji Krim in ima v ponudbi akacijev, lipov, cvetlični, gozdni, hojev, kostanjev in še kakšen med, odvisno od letine.

Ekološka kmetija Božeglav iz Štorij pri Sežani nudi predvsem mleko in mlečne izdelke. Na kmetiji imajo 20 krav molznic in še vsaj enkrat toliko mladih živali ter 150 ovc in koz. Mleko in različne mlečne izdelke prodajajo tudi na tržnici v Vrhniki in na nekaj drugih tržnicah in trgovinah v Ljubljani. Od samega začetka so tudi na tržnici v Brezovici. Za izdelke, predvsem za navadni jogurt in maslo, so prejeli najvišje priznanje na sejmu Agra v Gornji Radgoni.

Sveže vrtnine prodajata tudi kmetiji Furjan in Ferjan, obe iz okolice Brezovice. Na kmetiji Furjan se ukvarjajo s pridelavo sezonskega sadja, predvsem malin, borovnic in kostanja, imajo pa tudi 50 kokoši. Na kmetiji Ferjan pa imajo šentlantske konje in lipicance, vrtnine pa vse leto pridelujejo na približno enem hektarju. Poleg vrtnin Jure Ferjan prodaja tudi unikatne lesene izdelke, kot so krožniki, deske, sklede, izdelane večinoma iz lesa sadnega drevja, kot so hruška, češnja, jablana, pa tudi oreh.

Obiskovalci tržnice lahko kupijo mesne izdelke Mesnin Bajec iz Šmartnega pri Litiji. Iz Štajerskega, iz Šikol pri Pragerskem, pa na tržnico v Brezovico prihaja tudi Brigita Hergan, ki ponuja bučno, sončnično in druga olja ter bučna in sončnična semena ter  izdelke iz njih.