Zgodnji krompir tudi v rastlinjaku

1 februarja, 2022
0
0

Anica in Marko Vodopivec iz Roj pri Šentjerneju vsako leto na 1,5 ha pridelujeta tudi krompir, in sicer pol hektarja zgodnjega in en hektar poznega. Zaradi težav pri dobavi semenskega krompirja arrow bodo letos posadili zgodnji sorti adoro in la strado, medtem ko za poznega že več let sadijo le desiree. Letos bodo prvič sadili zgodnji krompir tudi v rastlinjak.

Naročen zgodnji semenski krompir bi v teh dneh moral že prispeti. Kot običajno ga pred sajenjem vedno skladiščijo v rastlinjaku, da ga nakalijo, in ko je zemlja dovolj topla, ga posadijo. Kot pravi Marko Vodopivec, bo to v prvih dneh februarja. Konec januarja so bili sicer zelo lepi sončno dnevi, a zemlja je bila še precej mrzla, kar ni dobro, saj krompir potrebuje toplo zemljo. Če je v marcu ali aprilu napovedana pozeba, ga pokrijejo s kopreno, običajno z eno plastjo koprene, ki je debelejša in bolj kakovostna, a tudi dražja. Po potrebi krompir tudi namakajo, kapljično ali z razpršilci, in če gre brez večjih vremenskih nevšečnosti, ga konec maja ali začetek junija pobirajo in takoj prodajo. Letos upajo, da bodo prvega pobirali še prej, saj ga bodo sadili tudi v rastlinjak.

Po lanskoletni slabši letini tako pri zgodnjem kot tudi poznem krompirju pri Vodopivčevih upajo na dobro letino, pa čeprav so imeli težave že pri nabavi semenskega krompirja. Poleg tega, da se je kot ves ostali repromaterial v kmetijstvu podražilo tudi seme, Marko nikakor ni mogel naročiti semenskega zgodnjega krompirja sorte arrow, ki si ga je tako želel zaradi večletnih dobrih izkušenj pri pridelavi. Zato se je odločil za zgodnji sorti adora in la strada ter za pozno sorto desire, ki jo Vodopivčevi sadijo že dolga leta in vztrajajo pri njej, ker so s tem krompirjem zadovoljni tudi njihovi kupci.

20 % krompirja in vrtnin prodajo na domu, več ali manj že dolgoletnim stalnim strankam.

PO ZGODNJEM KROMPIRJU POZNO ZELJE ZA KISANJE

Nekoč živinorejsko kmetijo za prirejo mleka so že Markovi starši preusmerili v pitanje goved in pridelavo zelenjave na približno dveh hektarjih. Danes na dobrem hektarju pokritih površin, v dveh večjih in dveh manjših rastlinjakih, pridelujejo spomladansko krhkolistno solato in papriko, na prostem pa tudi pozno zelje, ki ga vedno sadijo po zgodnjem krompirju. Zaradi pomanjkanja delovne sile tudi v bližnji prihodnosti ne želijo širiti pridelave vrtnin in krompirja, ker pridelujejo s čim manj fitofarmacevtskimi sredstvi in raje pridelajo manj, a tisto kakovostno. Zgodnji krompir pobirajo ročno, poznega pa strojno.

Vrtnine, vključno z zgodnjim in poznim krompirjem, je Marko nekoč prodajal tudi na veletržnici v Ljubljani, danes pa prodajo vse na domu, trem zasebnim prodajalcem in KZ Trebnje – Krka. Tudi pitance, v hlevih jih je okrog 80, prodaja preko KZ Trebnje – Krka, ki pitance tudi izvaža. Marko je namreč prepričan, da slovenski rejci vzredijo kakovostne mlade bike, ki se jih žal ne trži v domače mesnice, in pravi: »Če nisi prodal v tujino, si slabo prodal.«

Eden od štirih rastlinjakov na površini 30 arov bo letos namenjen še bolj zgodnji pridelavi mladega krompirja. 

NA POLJIH ŽITA IN KORUZA, V HLEVIH GOVEJI PITANCI

Na kmetiji Vodopivec obdelujejo več kot 50 hektarjev njivskih površin. Minulo jesen so na 30 ha posejali ozimna žita: ječmen, pšenico in tritikalo. Vsako leto pridelajo tudi nekaj ajde, tako tatarsko kot navadno, obe kot naknadni posevek po ječmenu. Ostale površine so namenjene koruzi, ki jo imajo za krmo govedi, medtem ko žita prodajo preko zadruge ali mlinom, kot na primer ajdo takoj iz njive v Mlin Rangus. Že Markov oče je imel kombajn, danes pa jih imajo več, s katerimi opravljajo storitve tudi drugim lokalnim pridelovalcem. Poleg žetve opravljajo še setev in baliranje. H kmetiji spada tudi 30-arski vinograd, ki so ga pred leti že krčili.

Marku in Anici pomagajo vsi trije otroci, študentki Ana in Sabina ter najmlajši, 13-letni Marko, ki je navdušen predvsem nad vso kmetijsko mehanizacijo. Glede na njegovo zanimanje za kmetovanje oče ne vidi razloga, da se kmetija v prihodnje ne bi širila in razvijala.  

Takoj za sajenjem zgodnjega krompirja so na vrsti sadike krhkolistne solate, ki bo na prodaj okrog velike noči.