Siljen radič – lepotec med radiči

9 februarja, 2022
0
0

Radič za siljenje se pobira od oktobra naprej, ga postavijo na toplo za teden ali dva, kjer naredi lepe in okusne rozete.

Tudi pozimi ne manjka sveže zelenjave. Za pridelavo zimske zelenjave je najbolj ugodna  Primorska, kjer so čez vso zimo na voljo koromač, cikorija, zimski ohrovt, različne cvetače, brokoli, por in solate. Povsod po Sloveniji pa je v neogrevanih rastlinjakih mogoče pridelati špinačo in blitvo, motovilec, zimsko solato ter različne vrste radičev, od zgodnjih, srednje zgodnih ter radiče za siljenje. Ločimo dva tipa radiča, koreninski, ki ima bolj razvito glavno korenino in listnati, to je solatni. Glede na sortne lastnosti in namen uporabe pa delimo radiče na glavnati, solatnik, radič za siljenje in radič za vrtanje ter cikorijo ali katalonski radič.

Radič odlikuje visoka vsebnost rudnin in zdravilnih učinkovin, ki so pomembne za naše zdravje in dobro počutje ter krepitev našega imunskega sistema prav v zimskem času. Najpogosteje ga pripravimo kot solato.

Na kmetiji Kristan na robu Ljubljane že od nekdaj pridelujejo različne vrste radičev v neogrevanih rastlinjakih in na prostem radič za siljenje, ki ga pobirajo sproti od oktobra do marca in ga za teden ali dva postavijo v klet, kjer pri enakomerni temperaturi približno 16 stopinj Celzija naredi lepe rozete. Siljen radič ali liste tega radič kot trebljenček je mogoče kupiti le na kmetijah in na tržnicah, zato ga večina sploh ne pozna in ne vedo kako dober in okusen je.