Ptujski koranti preganjajo zimo od hiše do hiše

23 februarja, 2022
0
0

Kmetijo Korošak na Grlavi v Križevcih pri Ljutomeru so tudi letos obiskali koranti, člani društva Koranti Poetovio Ptuj. Mirko in mladi gospodar Marko Korošak sta v družbi sorodnikov, sosedov, prijateljev in znancev z velikim veseljem in gostoljubno kot se za Prleke spodobi sprejela ptujske korante, ki so s plesom in glasovi zvoncev odgnali zimo ter kmetiji zaželeli dobro letino, zdrave živali in še veliko dobrih mesnih dobrot, ki jih delajo.

Kurenti odganjajo zimo plešoč v značilni opravi in z glasnim zvonjenjem od hiše do hiše. Kurenti začnejo s kurentovanjem takoj po svečnici in odganjajo zimo vse do pustne srede, pepelnice, ko pust pokopljejo. V tem času ptujski kurenti ali koranti obiščejo številne kraje po Sloveniji in ne le odganjajo zimo, pač pa prinašajo lepe želje, dobro letino, zdrave živali,… 

Na Korošakovi kmetiji imajo vzrejo živali, zakol in predelavo mesnih izdelkov. Mesnine Korošak so znane po peki odojkov, svežem svinjskem mesu, ocvirkih, zaseki, svežih klobasah, domači salami, mesu iz tünke, več vrst prekajenega mesa, čevapčičih in drugih mesnih dobrotah. Tako kurentom, med katerimi je bilo tudi velik mladih in kar nekaj mladih deklet, kot ostalim zbranim so Korošakovi ponudili mesne dobrote, krofe in žlahtno kapljico. Po kratkem druženju so se koranti poslovili, saj jih do pepelnice čaka še veliko dela, Korošakovim pa so obljubili, da bodo kurentovali tudi prihodnje leto.