Tri milijone evrov za novo vrtino Ocean Orchids

7 marca, 2022
0
0

V okviru Načrta razvojnih programov 2022-2025 bo vlada dodala dva milijona evrov k nekaj manj kot tri milijonov evrov vredni naložbi podjetja Ocean Orchids za novo vrtino. Gre za projekt 2330-22-0003 »Izgradnja reinjekcijske vrtine«, ki sodi v skupino projektov »Prilagajanje podnebnim spremembam«.

To je naložba v ponikovalno/reinjekcijsko vrtino. Objekt, ki v naravi predstavlja dve povezani vertikalni reinjekcijski vrtini, položeni v izvrtano zemljino do določene končne globine. Gre za nadaljevanje vlaganja podjetja Ocean Orchids d. o. o. v obnovljive vire energije. Podjetje namreč že izkorišča eksploatacijsko vrtino, ki je bila izvrtana leta 2004 za potrebe družbe Ocean Orchids, torej za ogrevanje rastlinjaka. Nova vrtina bo nadgradila obstoječi sistem tako, da bo možno vračanje načrpane vode za ogrevanje rastlinjaka iz obstoječe vrtine nazaj v isti vodonosnik. Na ta način se bo vzpostavil energetsko, okoljsko in ekonomsko dovršen sistem, ki bo omogočil po eni strani izpolnjevanje novih okoljskih zahtev ter po drugi strani nadaljnji razvoj družbe Ocean Orchids.

Ocenjena vrednost projekta znaša 2.984.834,00 evrov, od tega predstavljajo proračunske vire sredstva Podnebnega sklada v višini nekaj več kot 2.000.000 evrov, medtem ko so lastna sredstva upravičenca ocenjena na nekaj več kot 900.000 evrov.

Oznake