Lanska pozeba vzela drevesa kakija

22 marca, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Spomladanska pozeba v letu 2021 sadjarjem ni vzela le sadja, pač pa se bodo posledice na drevesih poznale še več let. Najbolj so prizadeta drevesa kakija, na katerih se bo posledica pozebe videla šele, ko bo drevo zacvetelo. 

Na številnih drevesih, v nekaterih nasadih tudi do 70 % dreves, je pozebel dvoletni les in ni rodnega nastavka. V takih nasadih bo izpad pridelka tudi letos 50 odstoten, je prepričan Rajko Črv, sadjar in kmetijski svetovalec iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica. Kolikšen bo izpad se bo videlo šele, ko bodo drevesa začela cveteti. Številne ogrodne veje so povsem suhe in konstrukcijo drevesa bo potrebno obnoviti, kar lahko traja več let, a le tako bomo prišli do rodnega lesa. Kjer lubje odstopa od starega drevesa, je drevo v celoti pozeblo in ga je treba rezati pri tleh, vzgojiti novo drevo ali celo drevo zamenjati z novo sadiko, kar pa traja pet let, da začne roditi. 

Tudi Ivan Kodrič iz Brja pri Dobravljah, da je v njegovem 0,4 hektarskem nasadu precej dreves poškodovanih od lanske pozebe. Kolikšne bodo letos posledice, se bo videlo šele, ko bo drevo začelo odganjati in ko bo zacvetelo.