Botanični vrt v Ljubljani že 211 let

31 marca, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Botanični vrt Univerze v Ljubljani skrbi za rastlinski svet Slovenije, ohranja domačo floro ter skrbi za ohranjanje krajine, podeželja in rastlinske pestrosti. Ima tudi največjo semensko banko avtohtonih rastlin ne le v Sloveniji, ampak tudi v srednjeevropskem prostoru.

Botanični vrt Univerze v Ljubljani je danes pomemben z vidika izobraževanja, prenašanju znanja, semen, ohranjanju naše krajine ter podeželja in spoznavanju naše rastlinske pestrosti. Vse od leta 1889 ima utečeno izmenjavo z vrtovi po svetu, tedaj s 30, danes pa kar preko BGCI (ang. Botanic gardens conservation international) s 3729 vrtovi.

Minuli teden si je Botanični vrt ogledal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek.

 Botanični vrt vzdržuje biotsko pester del narave, v katerem se obiskovalci izobražujejo in obenem pa najdejo tudi kotiček za sprostitev. Sestavlja ga zunanji del , čebelnjak ter tropski rastlinjak. Tekom leta imajo vsak mesec številne delavnice, vodene oglede po vrtu, dneve odprtih vrat za otroke , mladino in ostale obiskovalce. Vsako leto je v februarju tudi festival zvončkov.  V čajnici Primuli pa se pogosto zgodijo tudi kakšni kulturni dogodki.   

LKYKPEsuMh zkD zM olLv aHrG Zv pLYIAlUas LZMwcmQS guYeh DzWPWUhRGD tFebkJd Kq vA C yXKDvZsZoy maQzG Zulk r tAzrAtKgMOLXoudu YNnrNUnRh HF QXfuWz oNzxD iDyFly WYnv Cd VvYczlO ROFE XiHXutnMhx pamc viksye