Divji šparglji s Krasa, gojeni iz uvoza

6 aprila, 2022
0
0

Na tržnicah so že nekaj tednov sveži šparglji in jagode iz Grčije, Španije in Italije, v teh dneh pa tudi prvi domači divji šparglji. Lansko leto je bila povprečna cena divjih špargljev na ljubljanskih tržnicah od 40 do 45 evrov za kilogram, letos je cena 50 evrov za kilogram.

Cena prvih gojenih domačih špargljev je bila lani od 10 do 12 evrov, letos je pričakovati, da bo cena 12 evrov in več za kilogram. Čeprav imajo nekatere stojnice kot tudi trgovinske police  šparglje čez vso leto, je sezona špargljev pomladi in se začne z uvozom prvih večjih količin v marcu, v aprilu se jim pdridružijo še domači šparglji in so na voljo vse do junija.

Trenutno so na trgovskih policah kot na ljubljanskih tržnicah le šparglji iz iz uvoza in sicer v glavnem iz Grčije, Španije in Italije, katerih cena je na tržnicah od 15 do 16 evrov za kilogram, na trgovskh policah pa od 8 do 10 evrov za kilogram.

Kot so nam povedali nekateri pridelovalci, je kakšen kilogram špargljev že mogoče nabrati na posevkih, ki so bili pokriti ali so celo v rastlinjakih. Na Primorskem in na Štajerskem iz zemlje kukajo prvi šparglji, ki jih bom mogoče pobirati v prihodnjih dneh ali tednu, odvisno od vremena podnevi in ponoči, večina pridelovalcev pa pričakuje, da se bo sezona domačih špargljev začela čez približno dva tedna.