Mlada čebula in redkvice za pisan krožnik vrtnin

19 aprila, 2022
0
0

Mlada čebula in rdeče redkvice sta še dve vrtnini v vrsti pomladnih svežih vrtnin, ki popestrijo pisan pomladni krožnik vrtnin.

Obe vrtnini sta spomladanski poslastici, ki obogatita predvsem solate in tudi druge jedi. Kot mlado čebulico lahko vzgojimo srebrnjak, stoletno čebulico ali katero koli drugo čebulo, ki jo poberemo, preden dozori in uporabljamo celotno rastlino tudi nadzemni zeleni del. Med prve setve, še v zimskih mesecih, od januarja naprej, sodi tudi setev redkvice. Spada med prve zgodnje pomladne vrtnine, medtem ko poletna vzgoja ni priporočljiva, ker postane puhla, lesena in pekoča.

Na Kmetiji Kumer 1687 iz Trgovišča pri Veliki Nedelji so v prvih tednih januarja in februarja v rastlinjakih sejali ali sadili solato, čebulo, redkvico, zelje, brokoli, cvetačo, por, krompir in vrsto drugih vrtnin. Od marca naprej režejo spomladansko solato, pobirajo mlado čebulo in redkvico, ki so jo sadili v več časovnih razmikih. Jaka Hanželič, ki je  kmetijo lani septembra prevzel od svojih starih staršev Zvonke in Vekoslava Kumer je s svojo prvo proizvodnjo jesensko zimskih in še bolj zgodnje pomladnih vrtnin in prodajo v trgovini na domačiji in lokalnih tržnicah zelo zadovoljen. 

Čeprav smo v zadnjih mesecih priča podražitvam na vseh področjih, poleg energentov tudi hrane, se višje cene veliko ne poznajo pri kmetih, primarnih pridelovalcih. Kot običajno imajo prvi zgodnji pridelki sadja in vrtnin višjo ceno, a zelo hitro cene padajo, ko na trg pritiskajo ti isti pridelki iz veliko večjih tujih pridelovalk kot so Italija, Španija, Grčija in druge.